Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slnko žiari v šetriacom režime
Zdielať na

Slnko žiari v šetriacom režime

Slnko lenivie. Jeho povrch žiari stále menej. Vedci sa dohadujú, či slnko bude aj naďalej spôsobovať globálne otepľovanie alebo nás, naopak, čaká malá doba ľadová.

Slnko sotva hreje, na jeho povrchu to nevyzerá, že by sa niečo dialo. V poslednej dobe pritom dosahuje jeho aktivita maximum, píše nemecký Focus.

Teleso má na povrchu len polovicu počtu slnečných škvŕn, ktoré malo v predošlom cykle. Tmavé magnetické škvrny sú pritom meradlom slnečnej aktivity.

Slnko bolo v druhej polovici 20. storočia v niekoľkých cykloch nezvyčajne aktívne. Fyzici nazývajú tieto fázy "Great-Maxima".

Súčasná nízka aktivita môže mať dramatické dôsledky na Zem. Našej planéte hrozí, že vychladne. Preto vedci otvorili diskusie, či, ak takto neaktívne bude Slnko žiariť aj naďalej, nemôže dôjsť k zastaveniu globálneho otepľovania.
 
Niektorí klimatológovia sa domnievajú, že za zmeny klímy môže práve nedostatočné žiarenie. Vedci varujú aj pred možnou malou dobou ľadovou.

ilustračná foto

TV JOJ

V takto studenej fáze sa Zem naposledy vyskytovala od 15. do 19. storočia. Zima spôsobila, že zamrzla voda a dokonca dvakrát aj Baltské more.

Niekoľko režimov

Doposiaľ nebolo zrejmé, prečo sa slnečná aktivita tak zmenila. S vysvetlením prišiel tím okolo geofyzika Ilya Usoskina z fínskej univerzity v Oule.

"Ukázalo sa, že slnko pracuje v určitých stavoch: v normálnom režime, v režime pre veľké minimá a možnože pre veľké maximá," píše vedec vo svojej štúdii.

ilustračná foto

TV JOJ

Vo veľkom minime strávi šestinu času, v ktorej je ale prakticky neaktívne. V ďalšom režime poháňa veľké maximá, ale to nie je štatisticky podložené.

V skutočnosti sa Usoskinovi podarilo zachytiť len obdobie od roku 1950 po rok 2009. Hodnota, ktorú nameral, by mohla byť extrémnou a teraz je slnko v slabom cykle, v ktorom sa vracia do normálneho režimu.

Najteplešie obdobie


Usoskin žiadne presné závery vo svojej štúdii neozrejmil. Zarážajúce ale je, že globálny nárast teploty za obdobie dlhšie ako sto rokov, sa v období rokov 1975-2000 zvýšil najviac.

Podľa vedeckých záznamov bolo tridsaťročné obdobie v rokoch 1983-2012 na severnej pologuli najteplejším za posledných tisícštyristo rokov. Tento údaj sa pritom zhoduje s tým nedávnym z veľkého maxima.

Vedci tvrdia, že Zem sa točí okolo Slnka, pozrite si priložené video:

Súvisiace články