Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Unikátny projekt. Toto je 1. svetová vojna v digitálnej podobe
Zdielať na

Unikátny projekt. Toto je 1. svetová vojna v digitálnej podobe

BRATISLAVA / Prvá svetová vojna. myslíte si, že je to dávno zabudnutá minulosť? Nie, nie je, zostáva aj v spomienkach tisícov slovenských rodín. Teraz o nich môžeme vedieť všetci vďaka jedinečnému projektu, ktorý zhromažďuje udalosti spojené s prvou svetovou vojnou v digitálnej podobe.

Zbierka rôznych artefaktov

Starý otec Viliama Jablonického si spísal svoje spomienky na vojnové utrpenie a aj tento dokument sa teraz stane súčasťou zbierky, ktorá spája všetky strany niekdajšieho najväčšieho svetového vojnového konfliktu.

"Netýka sa iba bojov. Ľudia nám nosia aj listy manželiek vojakom, či láskyplne vytvarované drevené figúrky zvierat, ktoré otec-vojak posielal každé dva týždne domov zo zákopov, aby jeho dievčatko malo malú zoologickú záhradu," hovorí Jon Purday, vedúci projektu Europeana 1914 - 1918.

Biblia, ktorá je súčasťou zbierky zachránila život svojmu majiteľovi. Nemecký vojak na nej totiž spal. Šrapnel z granátu sa zastavil v knihe a nie v jeho lebke. Pokiaľ nemôžete prísť na jeden zo zberných dní v Bratislave, Martine či Košiciach, pokojne môžete svoje spomienky a rodinné príbehy nahrať na webovú stránku.

Obsahuje aj slovenské príbehy...

"Zaregistrovaním sa na stránke projektu, naskenovaním svojich vlastných predmetov a spolu s príbehom ich pridali na stránku," hovorí Andrej Agricola, slovenský koordinátor projektu. 

Europeana 1914-1918 už dnes obsahuje aj slovenské príbehy, ako napríklad túto fotografiu jednej bratislavskej jednotky. "Fascinujúci je aj príbeh rumunského námorníka, ktorý sa na palube rakúsko-uhorskej lode dostal až do Japonska, kde bol zajatý. V tábore si viedol a ilustroval denníky a jeden z nich obsahuje aj slovenské ľudové piesne," tvrdíhistorik a partner projektu Frank Drauschke. 

Slovensko je v poradí 15. krajinou, ktorá spoluvytvára voľne prístupný digitálny archív o prvej svetovej vojne. Spájajú sa nielen krajiny, ale aj generácie. "Veľmi  často sme svedkami toho, že vnúčatá učia svojich starých či prastarých rodičov ako digitalizovať spomienkové predmety," dodáva vedúci projektu Jon Purday.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články