Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spravodliví medzi národmi. Ocenili Slovákov za záchranu Židov
Zdielať na

Spravodliví medzi národmi. Ocenili Slovákov za záchranu Židov

Židia. Národ skúšaný tými najkrutejšími zbraňami, aké priniesla svetová vojna. Násilná deportácia, pracovné tábory, nevedomosť, týranie a krutá smrť,. Byť jedným z nich znamenalo počas druhej svetovej byť zločincom. Touto optikou ich našťastie nevideli všetci. Tí, čo mali odvahu a pričinili sa o ich záchranu sú dnes adeptmi na titul „Spravodliví medzi národmi“, ktorý udeľuje štát Izrael. K nim pribudli šiesti Slováci.

Vďačia im za život

Manželia Režní pomohli v Bratislave rodine Neurathovcov, manželia Mackovjakoví ukrývali v Kojšove matku a syna Polgárovcov a manželia Chladní zo Starých hôr zachránili život štyrom členom rodiny Bodnerovcov. Jeden z nich žije dodnes a svojej rodine opakuje, že za život vďačia odvážnej rodine kdesi zo stredu Slovenska.

Sú to anjeli

Po obetiach holokaustu, ako aj po záchrancoch tých, ktorí prežili, pátra Izrael už vyše 50 rokov. Ocenenie Spravodliví medzi národmi udeľuje židovský štát každoročne stovkám ľudí, ktorí sa v rozhodujúcej chvíli postavili na stranu života. Počas hrôz holokaustu sa však našťastie našlo takýchto hrdinov oveľa viac a vôbec nemuseli zachraňovať desiatky ľudí – počíta sa každý život. Doposiaľ ich Izrael vypátral viac ako 25 000. Sú medzi nimi aj Slováci - zatiaľ presne 548. Pre zachránených to bude mať navždy nevysloviteľnú hodnotu. Slová Yosefa Bodnera, jedného zo zachránených hovoria za všetko: „...akí to boli ľudia? Na to nie sú slová, to neboli ľudia, ale anjeli.“

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články