Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Izraelské kuriozity. Kto sa nevyzná, bude prekvapený
Zdielať na

Izraelské kuriozity. Kto sa nevyzná, bude prekvapený

Muži s kaderami okolo tváre, malá čiapočka na temene alebo deväťramenné svietniky. To sú typické symboly späté so židovskou vierou. Viete však, čo znamenajú?

Dodržujú 39 zakázaných činností

Napríklad, že od piatku večera do sobotného západu slnka v hoteloch jazdia výťahy aj bez privolania a svetlá sa zapínajú automaticky. Počas šábesu, totiž Židia nemôžu robiť nič, čo len trošku pripomína prácu. Nuž a aj stláčanie gombíkov a vypínačov patrí medzi 39 zakázaných činností. V tento deň nešoférujú ani netelefonujú. Oveľa známejšou súčasťou židovstva je malá čiapočka – jarmulka.

"Jarmulka, to je jediný príkaz, ktorý sa nenachádza v Tóre, biblickí Židia určite nenosili prikrývky hlavy," hovorí Viera Kamenická, lektorka Židovského múzea. "To znamená, aby sme nikdy nezabudli, že je niečo nad nami," tvrdí rabín židovskej obce Baruch Myers.

Chlapi dlhé, ženy krátke

Tóra, prikazuje napríklad aj bradu mužom a dlhé bokombrady – tzv. paesy, ktoré by mali byť v dĺžke ucha. Ortodoxní židia si ich však pestujú aj oveľa dlhšie. "Chlapcov strihajú prvý raz keď majú tri roky, vtedy ich ostrihajú úplne nakrátko a nechajú im paesy," informuje Kamenická.

Naopak ženy by sa po vstupe do manželstva mali vlasov zbaviť kompletne. Ortodoxné manželky si hlavu naozaj holia, no riešia to parochňami.  Záujem vo vás môžu vzbudiť aj strapce, ktoré mužom trčia spod košele. Počet strapcov a uzlíkov na tomto kuse látky musí byť 613. "613 je príkazov a zákazov, ktoré musí každý veriaci Žid dodržiavať," vysvetľuje lektorka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články