Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Do vesmíru letí prvá talianska kozmonautka
Zdielať na

Do vesmíru letí prvá talianska kozmonautka

BAJKONUR / Samantha Cristoforetti je tridsaťsedemročnou talianskou astronautkou, ktorá sa oficiálne zaradila do tímu kozmonautou Európskej kozmickej agentúry. V nedeľu ako prvá ženská zástupkyňa svojho národa vzlietla na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Cristoforetti sa do vesmíru vypravila na palube kozmickej lode Sojuz TMA-15M. V jej kokpite sa ocitla spoločne s americkým astronautom Terrym Virstom (NASA) a ruským kozmonautom Antonom Škaplerovom (Roskosmos).

Talianka má za sebou niekoľkoročné prípravy. Je absolventkou Vedeckého lýcea, študovala na Technickej univerzite a po vstupe do armády sa stala kapitánkou vojenskej bojovej stíhačky AMX.

Splnený sen

Kariéru kozmonautky zahájila vo štvrtom výborovom riadení pre doplnenie tímu astronautov v roku 2008, píše The Daily Mail. Let do vesmíru je jej splneným snom.

Reprofoto/gizmag.com

Cristoforetii strávi vo vesmíre takmer pol roka. Pre ESA je to ôsma dlhodobá misia jej astronauta. Talianka má na palube ISS množstvo vedeckých úloh, píše Reuters.

Jednou z nich je skúška prvej európskej 3D tlačiarne POP3D (Portable On-Board Printer), ktorá má preveriť budúce použitie tejto technológie v stave beztiaže.

SITA

Rozdiely spôsobené mikrogravitáciou

Prístroj je pomerne malý. Tlačí z biologicky odbúrateľného, neškodného PLA plastu, z ktorého vo vesmíre v priebehu pol hodiny vytvorí rovnakú súčiastku, akú mu odborníci dali k vytlačeniu ešte na Zemi.

Pozrite sa, ako prebiehala príprava talianskej kozmonautky:

Výsledok potom poputuje späť na zemský povrch, kde ho vedci z Talianskeho technologického inštitútu dôkladne preskúmajú, aby zistili prípadné rozdiely spôsobené vplyvom mikrogravitácie.

Raňajkové spestrenie

Raketa s Cristoforetti na palube odštartovala z kazachstanského Bajkonuru v nedeľu 23. novembra o 22:01 SEČ.

ESA vysielala štart v priamom prenose pomocou internetu. Prechod posádky do stanice ISS sa uskutočnil o dve hodiny neskôr, kedy bola ISS práve na južnou Áziou.

Kozmonauti dostali v tej chvíli príležitosť pohovoriť si s členmi svojich rodín, ktorí celý štart až do tej doby sledovali v priamom prenose na kozmodrome Bajkonur.

SITA

Potom si posádka sadla za jeden stôl a naraňajkovala sa. Zážitok si spestrila ekvilibristickými kúskami s poletujúcou stravou, čo im spestrilo záver náročného štartovacieho manévru.

Súvisiace články