Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sojuz pristál na ISS, viezol Rusa, Američana a Talianku
Zdielať na

Sojuz pristál na ISS, viezol Rusa, Američana a Talianku

ISS / Loď Sojuz s tromi členmi posádky bez akýchkoľvek problémov pristála na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na prehlásenie amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Členovia posádky boli Američan Terry Virts z NASA, Rus Anton Škaplerov z ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos a Talianka Samantha Cristoforettiová z Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Prvá Talianka

Posledná menovaná je vôbec prvá Talianka, ktorá sa dostala do vesmíru. Loď Sojuz TMA-15M odštartovala v nedeľu krátko po 22:00 z kazachstanského kozmodromu Bajkonur.

Traja noví členovia budú na ISS žiť až do polovice mája budúceho roku. Pripoja sa k Rusom Alexandrovi Samokuťajevovi a Jelene Serovovej, ako aj k americkému astronautovi Barrymu Wilmoreovi, ktorí už vesmírnu stanicu obývajú a na Zem sa majú vrátiť v marci.

Konzervy kaviáru

Nová posádka priviezla na ISS mimo iného niekoľko konzerv kaviáru, ktorý si vraj kozmonauti priali na oslavu Nového roku. Talianska astronautka tiež do vesmíru doviezla špeciálne upravený prístroj na výrobu kávy.

Medzinárodná vesmírna stanica, ktorej hodnota je 100 miliárd dolárov, sa zrodila v novembri 1998 vynesením ruského modulu Zarja na obežnú dráhu. Jej životnosť bola zatiaľ predĺžená do roku 2024.

Do projektu sú zapojené USA, Rusko, Európska vesmírna agentúra, Japonsko, Kanada a Brazília. Väčšinu dielov komplexu vlastní USA a Rusko.

Súvisiace články