Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Pozrite sa, ako vyzerá súkromná vesmírna loď
Zdielať na

Pozrite sa, ako vyzerá súkromná vesmírna loď

LOS ANGELES / Americká súkromná spoločnosť SpaceX predstavila variantu vesmírnej lode Dragon, ktorá je určená na prepravu astronautov. Plavidlo označované ako Dragon V2 bol predstavný novinárom vo štvrtok večer. SpaceX vysiela od roku 2012 svoje automatické nákladné lode k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Chce uskutočniť prvý let s ľudskou posádkou, informovala americká CNN.

Padákový systém

Loď, ktorú bude rovnako ako prvú verziu Dragon vynášať do kozmu raketa Falcon 9, bude vďaka vlastným motorom schopná po návrate z kozmu mäkko pristáť na pevnine. Kabína dosadne na výsuvné vzpery.

Zakladateľ spoločnosti Elon povedal, že tento spôsob pristátia umožní opätovné využitie plavidla. Pre prípad núdzového pristátia bude Dragon V2 vybavený padákovým systémom, píše CNN.

Vesmírna loď pre siedmich astronautov ma spôsobiť revolúciu v dobývaní kozmu. Pozrite sa, ako vyzerá zvnútra:

Raketové motory

Pilotovaná verzia Dragona bude vyzerať futuristicky a bude pripomínať mimozemské plavidlo. Kabína je vybavená siedmymi kreslami pre posádku, ktorým dominuje výklopný ovládací panel s dotykovými obrazovkami. Všetky kľúčové ovládacie prvky sú z bezpečnostných dôvodov manuálne. Kabína je vybavená aj oknami.

Vesmírne lode Dragon majú v budúcnosti zaisťovať dopravu astronautov do kozmu. Spojené štáty v súčasnej dobe nemajú žiadnu loď pre posádku. Zatiaľ čo vyradené americké raketoplány pristávali ako lietadla a sojuzy dosadajú padákmi, Dragon V2 je vybavený postrannými raketovými motormi, ktoré umožňujú pristáť na Zemi, na Mesiaci či inej planéte. Zmienené motory budú mať bezpečnostnú funkciu. V prípade havárie nosnej rakety bude plavidlo počas stúpania schopné sa odpútať.

Cena klesne

Americkú úrad pre letectvo a vesmír prestal s pilotovanými letmi v roku 2011 kvôli peniazom. Vsadil na súkromné firmy, čo ťažko znáša ruský kozmický výskum, ktorý Američanom pomáhal. "Rusi si účtujú viac ako 70 miliónov dolárov. My ponúkame NASA za astronauta cenu pod 20 miliónov dolárov," dodal šéf spoločnosti Elon. 

S nabitým jazdným poriadok má cena výrazne klesnúť. Dragon V2 bude mať množstvo využití. Stačí ho natankovať, musí prejsť kontrolou a môže opäť letieť nielen k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).