Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prvé teleso vytvorené človekom pristálo na povrchu kométy
Zdielať na

Prvé teleso vytvorené človekom pristálo na povrchu kométy

BERLÍN / Európsky vesmírny modul Philae sa v stredu oddelil od materskej sondy Rosetta a úspešne pristál na povrchu 510 miliónov kilometrov vzdialenej kométy 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Správa o pristátí prišla krátko po 17:00 nášho času, teda približne pol hodiny po tom, čo modul na pomerne prašný a pórovitý povrch vesmírneho telesa skutočne dosadol. Presne tak dlho trvala cesta signálu od kométy k Zemi.

V riadiacom stredisku v Darmstadte v tej chvíli prepukli oslavy. Riaditeľ ESA Jean-Jacques Dordain to v emotívnej reči krátko po tom označil za obrovský krok vpred v preskúmavaní vesmíru.

Prvá fotografia z modulu Philae po oddelení od sondy Rosetta:

SITA

Je v poriadku a komunikuje

Philae sa pohybuje rýchlosťou chôdze, preto potrebovala na zdolanie zvyšných 22,5 kilometrov k povrchu vesmírneho telesa približne sedem hodín.

Pristátie prebehlo bez problémov aj napriek tomu, že pred oddelením modulu od materskej sondy vedci zistili závadu na tryskoch, ktoré mali pomôcť udržať zariadenie na povrchu kométy.

Na európskej sonde Rosetta, ktorej modul dnes úspešne pristál na povrchu kométy 67P/Churyumov-Gerasimenko, sa podieľali aj inžinieri z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Pozrite si priloženú reportáž Jozefa Kačmáryho:

Predpoklady expertov, ktorí sa domnievali, že by k dosadnutiu Philae mali stačiť kotviace harpúny, sa tak nakoniec naplnili. Podľa riadiaceho tímu je sonda v poriadku a komunikuje.

Pozrite si priložené video:

Minilaboratórium Philae má merať magnetické pole, spracovávať snímky, odoberať vzorky z povrchu a vyhlbovať do kométy dieru a preskúmať i materiál pod povrchom.

ESA Rosetta Mission

Materiál sa nezmenil

Vedci chcú vďaka misii získať informácie o vzniku slnečnej sústavy spred zhruba 4,6 miliónmi rokov. Kométy totiž údajne obsahujú prevažne nezmenený materiál z tejto doby.

Po dlhej ceste vesmírom sa európska sonda Rosetta stala historicky prvým strojom vyrobeným ľudskou rukou, ktorý dosiahol obežnú dráhu okolo kométy:

Sondu Rosetta s pristávacím zariadením vyniesla do vesmíru 2. marca 2004 raketa Ariane 5 z kozmodromu Kourou vo Francúzskej Guayane.

Súvisiace články