Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sonda zaparkovala pri kométe
Zdielať na

Sonda zaparkovala pri kométe

DARMSTADT / Po dlhej ceste vesmírom sa európska sonda Rosetta stala historicky prvým strojom vyrobeným ľudskou rukou, ktorý dosiahol obežnú dráhu okolo kométy.

Po desiatich rokoch putovania a viac ako dvoch rokoch hybernácie sa prieskumná sonda Rosetta stala prvou ľudskou obežnicou kométy.

Na rozdiel od svojich vedeckých predchodcov, ktorí mali zakaždým problémy na štúdium kométy z bezprostrednej blízkosti veľmi málo časo, má byť Rosetta veľmi dôkladnou prieskumníčkou.

Okolo kométy Čurmujov-Gerasimenko má krúžiť rok a pol. Úspech priblíženia oznámila Európska vesmírna agentúra, ktorá riadi misiu.

Z planéty uniká plyn

"Po desiatich rokoch, piatich mesiacoch a štyroch dňoch cesty po tom, čo sme päťkrát obleteli okolo Slnka a precestovali 6,4 miliardy kilometrov, oznamujeme, že sme konečne na mieste," potvrdil riaditeľ agentúry Jean-Jacques Dordain.

Dosiahnutie obežnej dráhy kométy umožnil kľúčový moment, ktorý trval 6,5 minúty. Sonda musela okolo kométy krúžiť v trojuholníkových tvaroch, aby dokázala stabilizovať svoju obežnú dráhu.

Pozrite si priložené video:

Do plánovaného novembrového vypustenia modulu Philae bude študovať plyn, ktorý uniká z kométy a analyzovať jej vnútorné zloženie.

Prelety okolo Zeme a Marsu

Cieľom Rosetty bola podľa pôvodných plánov iná kométa. Kvôli problémom s raketou ariane 5 štart misie nabral viac než ročné oneskorenie a tým pádom musel byť z hľadiska zákonov pohybov kozmických telies zvolený iný cieľ - kométa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ktorú silná gravitácia Jupitera uväznila vo vnútornej časti slnečnej sústavy.

Sonda Roserra sa vydala na svoju vesmírnu púť v marci 2004 z európskeho kozmodromu Kourou v Južnej Amerike. Za ten čas prežila niekoľko preletov okolo Zeme a Marsu. Navštívila planétky Šteins a Lutetia a od júna 2011 strávila 31 mesiacov v hybernácii.

Súvisiace články