Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Archeológovia našli telá v hrobke z čias Alexandra Veľkého
Zdielať na
Veda a technika

Archeológovia našli telá v hrobke z čias Alexandra Veľkého

AMFIPOLIS / Najväčšia staroveká hrobka, akú kedy archeológovia v Grécku objavili, obsahovala pozostatky najmenej päť ľudí. Šesťdesiatničku, dvoch mužov stredného veku, novorodenca a kosti spopolnenej osoby.

"Minimálny počet identifikovancýh kostier je päť. Štyria zosnulí boli pochovaní, jeden spálený," oznámilo grécke ministerstvo kultúry výsledok analýzy približne 550 kostí, nájdených v hrobke na severe Grécka.

Tento poznatok ale nerieši hlavnú záhadu - identifikáciu pozostatkov, o ktorých sa čulo špekuluje. Hrobka pochádza z doby Alexandra Veľkého (356 - 323 pred našim letopočtom), poznamenala agentúra AFP.

Pomaly odkrývaná hrobka

Pozostatky sa našli v poslednej miestnosti len pomaly odkrývanej hrobky. Ministerstvo kultúry v novembri informovalo o náleze jednej kostry.

"Budeme robiť analýzu krvi. Ale nedostatok zubov a chýbajúca časť hlavovej časti nás môže zabrzdiť a nemusíme dospieť k úspešnej analýze," cituje The Daily Mail gréckeho ministra kultúry.

Pochovaných najmenej päť ľudí

Podrobnejšie skúmanie nakoniec dospelo k záveru, že v hrobke bolo pochovaných najmenej päť ľudí. Našla sa len jedna lebka v pomerne dobrom stave. Podľa výsledkov správy patrila žene staršej ako 60 rokov, ktorá bola vysoká 1,57 metra.

Diagram pozostatkov kostry ženy:

SITA

Zrekonštruovať sa podarilo aj pozostatky dvoch mužov vo veku 35 medzi 45 rokov, vysokých 1,68 a 1,62 metra. Pozostatky jedného z mužov mali stopy rezného zranenia. Ďalšie pozostatky patrili novorodencovi a osobe, ktorá ako jediná bola spopolnená a ktorej pohlavie sa nepodarilo určiť.

Ďalšie analýzy majú nasledovať s cieľom pokúsaiť sa presnejšie určiť osoby, ktorých pozostatky sa v hrobke nachádzali.

Diagram pozostatkov kostry muža:

reuters

Hrobka z čias Alexandra Veľkého

Hrobka v meste Amfipolis je z čias do doby 325 až 30 pred našim letopočtom. Špekuluje sa, že v hrobke je pochovaný niekto z rodiny Alexandra Veľkého alebo niektorý z jeho generálov.

Hrob nebol porušený ani vyrabovaný. Okolo náhrobného kameňa sa tiahne skoro 500 metrov dlhý a tri metre vysoký múr obložený mramorom. Nazančuje to, že tam bola pochovaná veľmi významná osobnosť.

Rodina alebo generáli?

Archeologické práce na tomto mieste sa začali v roku 2012. Pôvodne sa špekulovalo aj o tom, že by sa mohlo jednať o hrobku samotného Alexandra Veľkého. Ten zomrel v roku 323 pred našim letopočtom v Babylone.

Jeho pozostatky boli najskôr prevezené do mauzólea na území Egypta, po hrobke sa ale zľahla zem a presne miesto posledného odpočinku panovníka je stále zahalené tajomstvom.

Práce sa začali v roku 2012:

reuters

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články