Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Stonehenge obklopovalo 17 ďalších svätýň, zistili archeológovia
Zdielať na

Stonehenge obklopovalo 17 ďalších svätýň, zistili archeológovia

LONDÝN / Známa megalitická stavba Stonehenge v južnom Anglicku nestála v krajine ako osamelý monument, obklopená bola najmenej 17 ďalšími svätyňami. K tomuto prekvapivému zisteniu dospeli archeológovia, ktorí s pomocou moderných technológií zmapovali okolie neolitického komplexu. O objave informovali britské médiá.

Tímy archeológov z univerzít v Birminghame a Bradforde, ku ktorým sa pripojili odborníci z Viedne, pomocou niekoľkých metód preskúmali pôdu v okolí Stonehenge. Celkom zmapovali oblasť o rozlohe 12 kilometrov štvorcových, kde až do hĺbky troch metrov "nahliadli" pomocou prístrojov - magnetometrov, podzemného radaru a 3D laserového scanneru.

Zmena pohľadu

"Toto radikálne mení náš pohľad na Stonehenge. V minulosti sme boli toho názoru, že Stonehenge bol osamotený, ale tak to nebolo... išlo o niečo obrovské," popísal objav vedúci projektu Vince Gaffney.

Okrem základov 17 menších či väčších kruhových svätýň v okolí kamenného kruhu archeológovia objavili aj 60 obrovských kameňov alebo pilierov, ktoré zrejme boli súčasťou ďalšej neolitickej svätyne Durrington Walls.

Pri skenovaní pôdy odborníci našli aj najrôznejšie umelé vyvýšeniny, príkopy, pohrebisko a zvyšky drevených stavieb. Ich význam budú ďalej skúmať. Píše o tom britský denník Mirror.

Monument je krásny sám o sebe. No pompéznosť mu pred tromi mesiacmi dodal letný slnovrat. Ten si prišlo vychutnať 37 tisíc ľudí:

Vedci už dávnejšie objavili aj neuveriteľné dôkazy o tom, že Stonehenge neslúžil len pri náboženských obradoch, ako sme sa učili v školách. Výskumníci pomocou techniky zistili, že na piatich kameňoch sa nachádzajú kresby znázorňujúce sekery a dýku. Priestor tak mohol slúžiť aj ako umelecká galéria.

Tri fázy

Rytiny však nie sú viditeľné voľným okom. Kedysi to tak bolo, no zub času nahlodal aj túto pamiatku. Umelecké diery v skalách objavili vedci pomocou špeciálneho 3D laserového scanu. Podrobná analýza ďalej ukázala, že keď ľudia chceli do kameňov niečo vyryť, museli poškodiť povrch kameňa do hĺbky približne 3 milimetrov.

Stonehenge vznikal v troch fázach v rokoch 3 000 až 1 600 pred naším letopočtom. Presný účel megalitu nie je známy, ale stal sa symbolom Británie a je jednou z najnavštevovanejších pamiatok. Oslavy slnovratu v obrazoch nájdete na stránkach britského The Guardian.

Súvisiace články