Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Konečne vieme, načo slúžil Stonehenge, tvrdia vedci
Zdielať na

Konečne vieme, načo slúžil Stonehenge, tvrdia vedci

Vedci objavili neuveriteľné dôkazy o tom, že Stonehenge neslúžil len pri náboženských obradoch, ako sme sa učili v školách. Výskumníci pomocou techniky zistili, že na piatich kameňoch sa nachádzajú kresby znázorňujúce sekery a dýku. Priestor tak mohol slúžiť aj ako umelecká galéria.

Najväčšia zbierka skalných rytín

Rytiny však nie sú viditeľné voľným okom. Kedysi to tak bolo, no zub času nahlodal aj túto pamiatku. Umelecké diery v skalách objavili vedci pomocou špeciálneho 3D laserového scanu. Podrobná analýza ďalej ukázala, že keď ľudia chceli do kameňov niečo vyryť, museli poškodiť povrch kameňa do hĺbky približne 3 milimetrov.

Reč je o dobe bronzovej. Nejde o prvé zistenia kamenných malieb na tomto území. Už pred výskumom bolo asi okolo roku 1950 odhalených 46 rezbárskych prác. Ak k nim pridáme novonájdených 72, ide o najväčšiu prehistorickú zbierku skalných rytín v južnej Británii.

Dýky - niečo tajomné

Odhalenie veľmi pomohlo archeológom, ktorí takto ľahšie pochopia Stonehenge ako svätyňu. Je známe, že keď bol pamätník postavený v polovici 3. tisícročia pred Kristom, slúžil ako slnečný chrám. V roku 1800 - 1500 pred Kristom boli okolo Stonehengu postavené hrobky či rituálne jamy. Dýky aj v tomto období znamenali niečo tajomné, možno druh expanzie či zmena náboženskej funkcie. 

"Objavy majú pre nás nový význam. Dokazujú, ako môžu nové technológie získať veľmi dôležité informácie," povedal Marcus Abbott, vedúci geomatiky a vizualizácie na ArcHeritage.

Skontrolované aj trikrát

"Keď sa na monitore začali objavovať desiatky doteraz nevidených rytín, nemohli sme uveriť vlastným očiam. Pre istotu sme naše dáta skontrolovali aj trikrát," povedal denníku The Independent Marcus Abbott, jeden zo súčasných vedcov.

Analýza tiež zistila, že Stonehenge bol postavený predovšetkým k pohľadu zo severovýchodu. Kamene v tejto časti sú totiž najkvalitnejšie opracované a tiež sa tu nachádza cesta, ktorá v minulosti slúžila ako prichádzajúca.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články