Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Google je Gúgl. Podľa Antona Bernoláka...
Zdielať na

Google je Gúgl. Podľa Antona Bernoláka...

Píš ako počuješ. Aj to mala byť slovenčina podľa Antona Bernoláka. Ten sa narodil presne pred 250. rokmi. Jednu z najvýznamnejších osobností slovenských dejín si pripomenul aj americký gigant Google. Dnes teda presnejšie Gúgl...

Presne pred 250 rokmi sa v obci Slanica narodil jazykovedec Anton Bernolák. Významnú slovenskú osobnosť si v tento deň pripomína aj Google, ktorý pri tejto príležitosti vytvoril špeciálny Doodle, graficky zmenené logo Google. Google si 3. októbra, prostredníctvom originálneho Doodle pripomína 250. výročie narodenia Antona Bernoláka. Do dejín slovenského národa zapísal ako prvý kodifikátor spisovnej slovenčiny (1787), ktorá je dnes známa ako bernolákovčina.

Zaviedol fonetický pravopis – píš, ako počuješ. Bol tiež ústrednou postavou Slovenského učeného tovarišstva, prvého celoslovenského kultúrneho národného spolku. Bernolákovčina, ktorá vychádzala z trnavského dialektu sa nakoniec nestala celonárodným spisovným jazykom. Ten uviedli do života až o polstoročie neskôr štúrovci.

Grammatica slavica

Ako kňaz a učiteľ pôsobil najmä v Čeklísi, dnešnom Bernolákove, Trnave a Nových Zámkoch. Jeho najväčšími dielami sú Grammatica slavica (Slovenská gramatika, 1790) a tiež monumentálne dielo Slowár Slovenskí- Laťinsko- Ňemecko- Uherskí, ktoré bolo vydané až 12 rokov po jeho smrti na viac ako 5 tisíc stránkach.

Aj Štúr, olympiáda, či vynálezca zipsu

Doodle bol zmenený aj pri výročí narodenia Ľudovíta Štúra, či počas olympiády. Vtedy sme mohli behať cez prekážky, člnkovať sa či hrať basketbal. Rozzipsovať Google sme mohli zase v deň výročia narodenia Gideona Sundbacka, vynálezcu zipsu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

noviny.sk

Súvisiace články