Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rozzipsujte si Google! Oslavuje výročie narodenia vynálezcu zipsu
Zdielať na

Rozzipsujte si Google! Oslavuje výročie narodenia vynálezcu zipsu

Nájdeme ho všade. Na oblečení, kabelkách, batožine, detských hračkách, vrecúškach, topánkach... Alebo ako okrasu. Hovoríme o populárnom zipse, ktorý sa stal každodennou súčasťou života. A Google si dnes ctí pamiatku jeho vynálezcu a autora, ktorý sa zaslúžil o jeho komerčné užitie a rozšírenie do celého sveta. Gideon Sundback sa narodil presne pred 132 rokmi...

Cesta zipsu k sláve

Nie, myšlienka používať zips nepochádza od Gideona Sundbacka, ale jeho predchodcu, Whitcomba Judsona, ktorý si tento "Clasp Locker" (sponový alebo svorkový zamykač doslova) dal patentovať ešte v roku 1893 a presne vtedy ho uviedol na trh. No bez úspechu, pretože vtedajší zips bol nespoľahlivý, zasekával sa a otváral.

Komerčný úspech vstúpil do firmy, ktorú Whitcomb založil, až s nástupom švédsko-amerického inžiniera elektrotechniky. Ten do Ameriky emigroval ešte v roku 1905. Vynašiel však modernú podobu zipsu, ako ho poznáme a používame dodnes. Dodal k nemu totiž zúbky nahusto na seba a bežec, ktorý ho otváral a zatváral.

Prvýkrát použili slovo "zips"

Vynález v tejto podobe si dal patentovať v roku 1913 a odvtedy sa rozšíril do celého sveta. Najskôr ho začala používať firma B.F. Goodrich Company pre svoje galoše a topánky. Bola to táto firma, ktorá sa prvýkrát rozhodla použiť pre tento vynález slovko zips. Prvé roky ho používali na topánky a vrecúška s tabakom.

V 30. rokoch ho začali firmy používať pre oblečenie pre deti, v roku 1937 porazil zips gombík a prvýkrát ho použili na mužské nohavice. Odvtedy ho nájdeme všade. Dokonca aj na Google.com - aspoň pre dnes...

google.com

Súvisiace články