Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Austrália sa dočká vlastného Stonehenge
Zdielať na
Zahraničie

Austrália sa dočká vlastného Stonehenge

Zdroj: abyss.uoregon.edu

Austrálsky podnikateľ chce vo svojej vlasti postaviť repliku anglickej megalitickej pamiatky Stonehenge, a prilákať tak stovky tisíc návštevníkov.

Austrálsky podnikateľ chce vo svojej vlasti postaviť repliku anglickej megalitickej pamiatky Stonehenge, a prilákať tak stovky tisíc návštevníkov, vrátane novodobých druidov a vyznávačov hnutia New Age.

Atrakcia bude podľa jej tvorcu Rossa Smitha otvorená na jeho pozemkoch v západnej Austrálii do 21. decembra tohto roku, kedy na južnej pologuli začína letný slnovrat. Cena za 101 žulových kameňov, usporiadaných do vonkajšieho a vnútorného kruhu okolo centrálneho oltára, dosiahne 1,4 milióna austrálskych dolárov (asi 26,6 miliónov korún).

"Postavím to, pretože môžem," odpovedal Smith lapidárne na otázku, prečo sa k stavbe rozhodol. Vybral pre ňu názov Henge, čo je anglický termín označujúci praveké rituálne monumenty kruhového tvaru, obohnané príkopom a valom,  ktorých najznámejším príkladom je práve Stonehenge.

"Študoval som plány originálu a presne tak bude môj Henge vyzerať," vyhlásil Smith. Podľa neho ešte nikoho na svete nenapadlo vybudovať kompletnú napodobeninu anglického Stonehenge. Pri vstupe sa bude platiť vstupné a záujemcovia si objekt budú môcť prenajímať k rôznym účelom, vrátane svadieb. Smith odhaduje, že jeho podnikateľský zámer priláka 200 až 300 tisíc návštevníkov ročne.

Pravý Stonehenge bol vytvorený medzi rokmi 3000 až 1600 pred naším letopočtom a patrí k najvýznamnejším svetovým turistickým atrakciám. Súčasne má i spirituálny význam pre vyznavačov hnutia New Age a novokeltského náboženstva, ktorí sa každoročne 21. júna zhromažďujú v tisícových počtoch blízko neho, aby tu oslávili letný slnovrat, platný pre severnú pologuľu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy