Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Astronómovia objavili pravdepodobne najvzdialenejšiu galaxiu
Zdielať na

Astronómovia objavili pravdepodobne najvzdialenejšiu galaxiu

Vedci vďaka spojenej sile Hubblovho teleskopu a Spitzerova vesmírneho ďalekohľadu zachytili svetlo, ktoré pochádza z galaxie vzdialenej od Zeme 13,2 miliardy svetelných rokov. Ako informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), podľa všetkého ide asi o najvzdialenejšiu galaxiu, akú mohlo ľudstvo doteraz vzhliadnuť.

Zachytené svetlo zo spomínanej galaxie sa malo vydať na cestu v čase, keď mal vesmír iba 500 miliónov rokov. Odhaduje sa, že vesmír vznikol pred 13,7 miliardami rokov.

Vedci môžu skúmať mladý vesmír

Vzdialená galaxia tak vznikla v dobe prechodu vesmíru z tzv. temného veku, keď bol zahalený do tmy a hmota nevyžarovala svetlo, do obdobia vesmíru plného galaxií. Objav tak vedcom otvoril dokorán okno pre pohľad do najhlbšej a najvzdialenejšej epochy vesmírnej histórie.

Keďže táto galaxia bola zachytená v dobe "mladosti" vesmíru, je malá a kompaktná, dosahuje asi iba jedno percento objemu Mliečnej dráhy, teda našej galaxie. Vedci preto dúfajú, že ďalšie štúdium objavenej galaxie im umožní získať nové informácie o najstarších hviezdach a galaxiách, ktorých vznik ukončil bezhviezdne obdobie vesmíru.

Objav vďaka ohýbaniu svetla

Objavy v takejto extrémnej vzdialenosti sú väčšinou výsledkom pozorovacích schopností najväčších súčasných teleskopov, ich zachytenie je závislé na tzv. gravitačných šošovkách. Tento jav, kedy objekty s intenzívnym gravitačným poľom môžu ohýbať svetlo podobným spôsobom ako šošovka, popísal Albert Einstein. Masívny galaktický zhluk tak svetlo medzi našou a novo objavenou galaxiou asi 15-krát zosilnil, vďaka čomu ho mohli vedci zachytiť.

Objekty vedia astronómovia nielen vidieť, ale aj počuť. Pozrite si reportáž Antona Adamčíka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články