Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zem zasiahla elektromagnetická búrka
Zdielať na

Zem zasiahla elektromagnetická búrka

Búrka bola vyvolaná silnou štvrtkovou erupciou na Slnku, žiadne škody ale zatiaľ nenapáchala. Podľa amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušia (NOAA) dorazila najväčšia vlna v sobotu večer.

Možno ešte zosilnie

Zatiaľ nie sú správy o tom, že by búrka poškodila satelity, rádiové spojenia či siete mobilných operátorov. Slnečná búrka je pomerne slabá, dosiahla stupeň G1 na stupnici, kde G5 je úkaz s najväčšou intenzitou. Podľa odborníkov ale existuje možnosť, že ešte zosilnie na stupeň G2. 

Vplyv slnečnej erupcie zatiaľ mohli zaznamenať len obyvatelia severne položených oblastí, kde sa dala pozorovať polárna žiara aj na miestach, kde obvykle nie je k videniu. Inak ale búrku ľudia nijako nepocítili - nepoškodila vesmírne družice, rozvodové siete elektriny ani rádiokomunikácie. "Nešlo o žiadny zvlášť silný jav," povedal agentúre DPA Juha-Pekka Luntama z Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Mnoho slnečných erupcií je miernych a nespúsobia na Zemi žiadne škody. 

Bez elektriny 6 miliárd ľudí

Z minulosti je ale známych niekoľko výnimiek. V roku 1989 napríklad elektromagnetická búrka spôsobila rozsiahly výpadok elektriny v Quebeku, ktorý postihol 6 miliárd ľudí.

Okrem elektromagnetickej búrky poznáme aj solárnu búrku, tá nás postihla 4. júla.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články