Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pozor na búrky v horách! Hromy a blesky na Kriváni
Zdielať na

Pozor na búrky v horách! Hromy a blesky na Kriváni

Prakticky každý deň sa Vysokými Tatrami preženie minimálne jedna poriadna búrka. Aj preto je treba ísť na túru skoro ráno. Niekedy ale nepomôže ani to. Výstup Joža Kubániho na Kriváň sa vďaka počasiu zmenil na zmes obáv a obdivu pri pohľade na predpoludňajšiu búrku. Podarilo sa mu však prežiť a pritom nakrútiť naozaj výnimočné zábery.

Francúz Fabrice je už aj slovenský občan a rozhodol sa to osláviť výstupom na Kriváň. Ako povedal, šiel si splniť svoju národnú povinnosť. Rýchlo však zistil, že nie je jednoduché byť Slovákom. "Je to ťažké," odfukoval. Hore nastal problém, Fabrice totiž ešte neovláda hymnu, ale Tatry to raz-dva napravili a hymna zaznela naživo.

Teraz nám Boh pomáhaj!

"Mobil som vypol, paličky schoval do vaku. No a už teraz, Boh nám pomáhaj!," vravel jeden z turistov.  Akýmsi zázrakom búrky Kriváň obišli, ale smerom na východ sa odohrávalo veľmi zaujímavé divadlo. Strašné a krásne zároveň. Ľudia ale akoby to, čo sa deje, nevnímali. Českí turisti akurát priznali že sa trošku boja.

Nebezpečné blesky na hrebeni a štítoch

A veru, bolo sa čoho. Blesky na hrebeni a štítoch sú smrteľne nebezpečné! Treba rýchlo zostúpiť nižšie a mať naštudované aspoň základy správania sa v búrke. Veľmi dôležité je ovládať prvú pomoc. Po zásahu bleskom je treba zistiť, či človek dýcha. "Musíme evidentne vidieť, či sa mu zdvíha hrudník. Pravidelné zdvíhanie hore - dole," hovorí Ján Kušnirák, HZS Vysoké Tatry.

Ak nie, pristupujeme k resuscitácii. Ján Kušnirák: "Ak je to dospelý človek, tak sa začína resuscitácia stláčaním hrudníka, to znamená, že 30-krát stlačíme hrudník frekvenciou sto za minútu a potom urobíme dva plynulé vdychy."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Kriváň_mraky

tv joj

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy