Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slnko sa opäť predvádza. Solárna búrka je úchvatnou šou
Zdielať na

Slnko sa opäť predvádza. Solárna búrka je úchvatnou šou

Vedci z NASA ju dokonca nasnímali kamerou. Tvrdia však, že nebola najsilnejšia, akú sme doposiaľ zažili, ani akú ešte môžeme zažiť. Slnko má práve teraz vrchol svojho 11-ročného cyklu, čo sa prejavuje jeho zvýšenou aktivitou. Dodajme, že solárne búrky zvyšujú radiáciu a škodia technike. V ohrození sú najmä satelitné komunikácie a rádio.

Vrchol príde v roku 2013

Podľa odborníkov ide o pokračovanie nárastu slnečnej aktivity, ktorá má vyvrcholiť v roku 2013. V roku 2010 sa totiž objavili varovanie pred obrovskou solárnou búrkou, ktorá má ochromiť život na Zemi.

Dokonca sa k tomu vyjadrovala aj americká NASA, ktorá uviedla, že v roku 2013 by mohla na Zem dopadnúť tak silná solárna búrka, ktorá by zničila elektronické aj elektrické siete. Informovala o tom americká televízia Fox News.

Erupcie priam prestali

V roku 2008 vstúpilo Slnko do najhlbšieho minima svojej činnosti za takmer storočie. Škvrny celkom zmizli, erupcie zoslabli až prestali. Na Slnku zavládol pokoj. Slnko je hviezda našej planetárnej sústavy. Okolo Slnka obieha aj planéta Zem. Je to naša najbližšia hviezda a zároveň najjasnejšia hviezda na oblohe. Gravitačné pôsobenie Slnka udržiava na obežných dráhach okolo Slnka všetky objekty slnečnej sústavy. Jeho energia je nevyhnutná pre život na Zemi. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články