Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Curiosity má prvý dôkaz o existencii jazera na Marse
Zdielať na

Curiosity má prvý dôkaz o existencii jazera na Marse

WASHINGTON / Americký robot Curiosity prvý raz získal priamy dôkaz, že na Marse kedysi v minulosti bolo jazero, ktoré mohlo hostiť mikrobiálny život. Vyplýva to z prieskumu, o ktorého výsledkoch informoval odborný časopis Science.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Obsahovali stopy uhlíka, vodíka...

Testovacie vrty a chemické rozbory vykonané robotom Curiosity v pevných horninách Galeovho kráteru naznačujú, že tam kedysi bývalo jazero, v ktorom teoreticky mohli existovať chemolitotrofné mikróby. Tieto baktérie dokážu rozkladať minerály k získaniu energie.

Príslušný výskum podľa časopisu ukázal, že analyzované horniny naozaj obsahovali stopy uhlíka, vodíka, kyslíka, dusíka a síry a vytvárali ideálne podmienky pre zakladanie mikrobiálneho života.

Dokazujú existenciu jazier

Malým bakteriálnym formám života známym ako chemolitotrofné baktérie sa darí v obdobných podmienkach na Zemi. Zvyčajne sa nachádzajú v jaskyniach alebo v podmorských hydrotermálnych prieduchoch.

"Je to naozaj prvý raz, čo sme na Marse našli horniny, ktoré dokazujú existenciu jazier," citovala agentúra AFP jedného z účastníkov výskumu Sanjeeva Guptu z Kráľovskej univerzity v Londýne. "To je fantastické, pretože jazerá sú ideálnym prostredím pre vývoj a udržanie základného mikrobiálneho života," vysvetlil.

Podobný tomu na Zemi

Aj keby v horninách neboli zistené žiadne stopy života, vedec upresnil, že robot urobil vrty do kusov pieskovca a ílovca a objavil ílové minerály naznačujúce vzájomné pôsobenie s vodou. Skúmaný pieskovec sa zdá byť podobný tomu, ktorý existuje v riekach na Zemi. Z toho experti usudzujú, že do jazara v Galeovom kráteri, ktoré sa nachádzalo pod menšou horou, sa vlieval nejaký tok.

Vedci už skôr objavili na inom mieste dôkazy o dávnej existencii vody na červenej planéte a snímky z rôznych družíc naznačili, že tam mohli byť jazerá. Cieľom misie robota Curiosity, ktorý pristal v Galeovom kráteri 6. augusta 2012, je zistiť, či na Marse niekedy v minulosti neboli priaznivé podmienky pre mikrobiálny život.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články