Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záplavy na Marse? Vedci našli podzemný svet kanálov...
Zdielať na

Záplavy na Marse? Vedci našli podzemný svet kanálov...

AMERIKA / O Marse hovoria vedci ako o chladnej a suchej planéte. Aspoň za posledných vyše 2 miliárd rokov. Teraz však objavili niečo prekvapujúce. Pod povrchom pôdy našli podzemný svet kanálov, ktorý by mohol znamenať, že tu existovali voľakedy záplavy...

Mars a záplavy?

Vedci sú šokovaní. Na povrchu červenej planéty sú totiž ľahko viditeľné podobné geologické útvary. Vedci ale doteraz neboli schopní zistiť, či existuje podobná spleť kanálov a kanálikov v podzemí. Umožnilo im to využitie radarového senzora, ktorého signál dokáže preniknúť pod pevný povrch Marsu!

Tento radar sa nachádza na palube sondy Mars Reconnaissance Orbiter, ktorá Mars obieha. Vedci tento svoj objav uverejnili na internetovom serveri časopisu Science.

Pokrok za pokrokom

Tím vedcov pritom v spolupráci s americkým ústavom Smithsonian vytvoril trojrozmernú mapu rovinatých oblastí pozdĺž rovníka planéty a kanálov pod povrchom. Teraz sa pýtajú, či vo svojom suchom a studenom období Mars náhodou neprežíval obdobie záplav...

Novinkou z červenej planéty je aj februárové odobratie vzorky sondou Curiosity. Podarilo sa jej túto vzorku prášku z horniny, do ktorej sa zavŕtala, dopraviť do laboratória. A to prvýkrát. Viac čítajte TU!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články