Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sonda Curiosity odobrala prvú vzorku na Marse
Zdielať na

Sonda Curiosity odobrala prvú vzorku na Marse

PASADENA / Americká soncda Curiosity na Marse dosiahla ďalší veľký pokrok. Vôbec po prvýkrát sa jej podarilo dopraviť do laboratória vzorku prášku z horniny, do ktorej sa predtým navŕtala. V stredu o tom informovala NASA.

Vzorka pochádza z hĺbky najmenej piatich centimetrov pod povrchom planéty. Curiosity odobrahla približne také množstvo prášku, ktorý by sa vošiel na polievkovú lyžicu a dopravila ho na palubu laboratória. Šedý prášok sa podľa vedcov z NASA výrazne líši od červeného prachu, ktorý pokrýva povrch planéty. Jeho sfarbenie je spôsobené vplyvom ultrafialového žiarenia.

Curioisity na Marse od augusta 2012

Sonda, ktorá je veľká asi ako automobil, pracuje na Marse od augusta 2012 a pátra po stopách mikrobiologického života. Aj keď predchádzajúce sondy na Marse rýpali do kameňov a prachu, Curiostiy ako prvá bude bude vyvŕtaný prášok v palubnom laboratóriu skúmať.

Vedci si od úspešného vrtu sľubujú rozlúštenie tajomstva minulosti planéty. "Umožňuje nám to preniknúť pod povrchovú vrstvu skál a tým v podstate otvoriť časovú schránku s dôkazmi o tom, ako vyzeral Mars pred tromi či štyrmi miliardami rokov," uviedla Lousie Janduraová, ktorá má na starosti systém zbierania vzoriek Curiosity.

Vzorku navŕtala sonda v hornine, ktorej podľa výskumníkov zrejme pred rokmi dala na Marse tvar voda. Jej prítomnosť je považovaná za jednu z hlavných podmienok pre vznik života.

Hľadať bude ďalšie molekuly

Stopy organických molekúl, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi všetkého živého, bude teraz sonda hľadať na neďalekej hore, kam v najbližších dňoch zamieri. Na Marse by Curiosity mala pracovať ešte približne rok a pol.

Zatiaľ čo na Marse je úspešný vrt sondy vôbec prvý, na Mesiaci či Venuši už v minulosti vŕtali ľudia aj stroje. Americkí astronauti dopravili v 70. rokoch na Zem vzorky z kameňov na Mesiaci. Sovietské sondy vŕtali nielen na povrchu Mesiaca, ale aj na Venuši. 

Bol Mars vhodný na mikrobiologický život?

Vesmírne vozidlo Curiosity 6. augusta jednu minútu po pol ôsmej ráno pristálo na Marse v kráteri Gale. Hlavnou úlohou robotickej sondy, ktorú na Mars vyslal americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), je hľadať dôkazy, či bolo tamojšie prostredie niekedy vhodné pre mikrobiologický život.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články