Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Unikátny meteorit z Marsu obsahuje 10x viac vody než je bežné
Zdielať na

Unikátny meteorit z Marsu obsahuje 10x viac vody než je bežné

Americkí vedci skúmali malý meteorit z Marsu, ktorý obsahuje desaťkrát viac vody než iné meteority z červenej planéty. Na svojom webe o tom informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír. (NASA).

Tento nový typ meteoritu bol nájdený v roku 2001 na Sahare. Zmienené 320-gramové kozmické teleso označované ako NWA 7034 odborníci nazývajú "Čierna kráska". Po dôkladnom výskume vedci zistili, že meteorit bol sformovaný pred 2,1 miliardami rokov na počiatku súčasného marsovského geologického obdobia označovaného ako Amazonian.

Vek meteoritu je dôležitý

"Vek NWA 7034 je dôležitý, pretože je podstatne starší než väčšina marsovských meteorov," uviedol Mitch schult z programu NASA na výskum Marsu. "Momentálne sa nám naskytol pohľad do histórie Marsu v zlomovej dobe jeho vývoja."

Zloženie meteoritu môže ovplyvniť súčasné predstavy o geológii Marsu alebo ovplyvniť pátranie amerického robotického vozdila Curiosity, ktoré na povrchu červenej planéty hľadá od augusta stopy po možnej existencii života.

NWA 7034 tvoria spojené čiastočky čadiča. Táto vyvretá hornina vznikla rýchlym ochladením magmy. Vysoký obsah vody môže podľa vedcov byť výsledkom vzájomného pôsobenia hornín a vody v kôre Marsu. Meteorit má taktiež rôzne izotopy kyslíku, ktoré už boli nájdené v iných telesách pochádzajúcich z Marsu. To je zrejme dôsledkom reakcie s atmosférou Marsu.

Voda na Marse

Vesmírna sonda Curiosity objavila dôkazy o potoku, ktorý v minulosti tiekol na povrchu Marsu. Oznámili to predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) po tom, čo sonda poslala na Zem fotografie zlepencových skál obsahujúcich riečny štrk.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články