Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nebezpečné údeniny: Šunka, slanina aj párky môžu spôsobiť rakovinu
Zdielať na

Nebezpečné údeniny: Šunka, slanina aj párky môžu spôsobiť rakovinu

ŽENEVA / Svetová zdravotnícka organizácia zaradila údeniny ako šunka, slanina či párky na zoznam dokázaných karcinogénov. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, dospela k záveru, že tieto mastné výrobky môžu spôsobovať rakovinu tráviaceho traktu.

Údeniny sa tak ocitli v rovnakej skupine karcinogénov, kde figuruje napríklad tabak či azbest. Podľa IARC rakovinu pravdepodobne spôsobuje aj nespracované červené mäso, pre toto tvrdenie ale zatiaľ neexistujú nezvratné dôkazy.

Správa WHO tiež uvádza, že konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa denne, čo predstavuje asi dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva (kolorektálneho karcinómu) o 18 percent.

Riziko sa zvyšuje

"Riziko, že jedinec ochorie na kolorektálny karcinóm pre konzumáciu spracovaného masa je naďalej nízke, ale toto riziko sa s množstvom skonzumovaného mäsa zvyšuje," upozornil zástupca IARC Kurt Straif.

Červené mäso, teda hovädzie, jahňacie a bravčové, podľa odborníkov z WHO tiež môže spôsobovať rakovinu, pre neexistenciu dôkazov ale zatiaľ figuruje na zozname "ľahších" karcinogénov. Na takzvanom zozname 2A je okrem mäsa napríklad herbicíd glyfosát.

Pozrite si video:

Súvisiace články