Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Známy pesticíd spôsobuje rakovinu, tvrdí štúdia. Používa sa aj na Slovensku
Zdielať na

Známy pesticíd spôsobuje rakovinu, tvrdí štúdia. Používa sa aj na Slovensku

BRATISLAVA / Najpoužívanejší druh pesticídu v pôdohospodárstve na celom svete spôsobuje rakovinu. Taký je záver štúdie Medzinárodného centra pre výskum rakoviny, ktorý zverejnili pred niekoľkými týždňami.

Slovenská pôdohospodárska a potravinová komora televízii JOJ potvrdila, že produkty s obsahom tohto pesticídu sa používajú aj na Slovensku.

Látka s názvom glyfosát údajne spôsobuje poškodenie ľudských chromozómov, ktoré vedie ku vzniku rakoviny lymfatických uzlín. Vo svete sa používa už od roku 1970 a patrí medzi najpoužívanejšie pesticídy vôbec.

"Poľnohospodári používajú tento prípravok na ničenie buriny, pri pestovaní zemiakov, zemiakov alebo kukurice," upresnila hovorkyňa Slovenskej pôdohospodárskej a potravinovej komory Jana Holéciová.

Zákaz pesticídu

Záver centra, ktoré patrí pod Svetovú zdravotnícku organizáciu, poriadne vystrašil ľudí aj pestovateľov. Francúzsko dokonca s okamžitou platnosťou zakázalo používanie akýchkoľvek prípravkov, ktoré obsahujú túto nebezpečnú látku.

Slovensko sa ale na takýto krok zatiaľ nechystá. "Podľa nás neexistuje relevantná štúdia, ktorá by stopercentne potvrdila, že tento prípravok je rakovinotvorný. Počkáme si na oficiálne závery a ako sa k tomu postaví vedecká obec v budúcnosti," dodala Holéciová.

Ďalšie testovanie

Vedci z medzinárodného centra si za svojim záverom stoja, ale výrobca pesticídu ich výskum okamžite spochybnil. Ostatné štáty preto nechcú robiť paniku a čakajú na ďalšie testy.

"Ide o povolenú látku, ktorá bola schválená v Európskej únii a naďalej patrí do zoznamu povolených látok pre prípravky na ochranu rastlín," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Nie je ale vylúčené, že čoskoro môže byť táto látka zakázaná aj na Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva nám potvrdil, že Európska únia sa štúdiou začala zaoberať a pravdepodobne jej používanie v blízkej budúcnosti zakáže.

"Po ukončení procesu prehodnocovania príjmeme návrhy a závery na národnej a aj európskej úrovni," dodala Skalická.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy