Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nádej pre pacientov s rakovinou. Slováci húfne cestujú do Prahy
Zdielať na
Veda a technika

Nádej pre pacientov s rakovinou. Slováci húfne cestujú do Prahy

PRAHA / Protónové centrum v Prahe je zavalené slovenskými záujemcami o liečbu rakoviny. Prispela k tomu aj úspešná liečba malého chlapca z Veľkej Británie, ktorého tam vyliečili špeciálnym prístrojom. Ten dokáže veľmi jemným spôsobom ožarovať nádory bez toho, aby poškodil iné ľudské orgány.

Prípad päťročného chlapca Ashyu Kinga, ktorého liečili v pražskom protónovom centre, obletel celý svet. Keďže ide o jedinú takúto inštitúciu v strednej Európe, prichádzajú tam i pacienti zo Slovenska.

"Záujem o protónovú liečbu sa zvyšuje. Liečili sme už desiatky slovenských pacientov - samoplatcov i poistencov a blížime sa k stovke," potvrdila hovorkyňa protónového centra Iva Taťounová. 

Jednou z nich je aj Katarína Čajová z Humenného. "V roku 2013 som začala mať problémy so zrakom, hlava ma bolela. V marci 2014 mi našli dvojcentimetrový nádor na mozgu. Onedlho bol už o centimeter väčší. Jedinou možnosťou bola operácia hlavy," spomína.

Najšetrnejšie a komfortné

Následným ožarovaním klasickým spôsobom bol ale v ohrození jej zrak. Lekári sa preto rozhodli, že protón je najlepšie riešenie. Počas troch dní boli v Prahe pripravení aj so špeciálnou maskou. Katarína už má za sebou 23 z 27 ožarovaní. "Je to komfortná a bezbolestná liečba," hovorí spokojne.

"Som veľmi spokojná. Je to najmodernejšia a najšetrnejšia liečba,"
hovorí.

"Protónovým ožarovaním sme schopní mozog ochrániť," potvrdzuje protónová fyzička Vanda Dědicová.

Liečba je kompletne hradená jej poisťovňou a ďalšími už protónové centrum komunikuje. "Máme uzatvorenú zmluvu s poisťovňou Dôvera a momentálne sme pred podpísaním zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou," informovala Taťounová.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články