Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ashya (5) sa v Česku vyliečil z rakoviny, tvrdia šťastní rodičia
Zdielať na

Ashya (5) sa v Česku vyliečil z rakoviny, tvrdia šťastní rodičia

MADRID / Päťročný Ashya King, ktorý minulý rok podstúpil protónovú liečby rakoviny v Prahe, je podľa svojich rodičov vyliečený. Najnovšie vyšetrenie mozgu nepotvrdilo prítomnosť nádoru. Ashyu najprv liečili v Británii, no keď sa nepohodli s lekármi, utiekli so synom do Českej republiky.

Chlapec sa pomaly uzdravuje v ich španielskom dome. Podľa otca, ktorý radostnú novinu oznámil novinárom, sa jeho syn znovu učí rozprávať a hráva sa v parku so sestrou a bratom.

"Je to neuveriteľná správa. Sme nadšení. To ospravedlnilo všetko, čím sme si prešli, pretože to prospieva Ashyiovi," povedal jeho otec Brett King pre britský spravodajský server BBC News.

Ashyovi diagnostikovali meduloblast, ktorý patrí k najzhubnejším detským nádorom. Vzniká v centrálnom nervovom systéme a vyskytuje sa v malom mozgu či predĺženej mieche. Môže ale byť aj v mozgu.

Chlapcovi ochorenie diagnostikovali v britskom Southamptone. Ashya sa tam začal aj liečiť a podstúpil hneď niekoľko operácií.

Nezhoda s lekármi

Rodičom sa nepáčili ďalšie kroky navrhované lekármi, a preto odviezli chlapca do Španielska. Keďže chlapec bol vtedy v ohrození života, nahlásili to polícií. Našiel ich Interpol. Rodičia následne strávili 24 hodín v španielskom väzení.

Keď sa situácia vyriešila, previezli Ashya do Protónového centra v Prahe, kde podstúpil šesťtýždňovú liečbu.

Keď bol pacient mimo ohrozenia života, previezli si ho rodičia do domu v Španielsku, kde podstúpil chemoterapiu.

Rodina sa zatiaľ do Británie vrátiť neplánuje.

Ashya je už vyliečený, pozrite si reportáž:

Reprofoto/BBC News

Súvisiace články

Najčítanejšie správy