Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rodičia ukradli vlastné dieťa. S ťažkou diagnózou mu pomôžu v Česku
Zdielať na
Zahraničie

Rodičia ukradli vlastné dieťa. S ťažkou diagnózou mu pomôžu v Česku

PRAHA / Príbeh britskej rodiny Kingovcov, ktorí údajne uniesli svojho ťažko chorého syna z nemocnice do Španielska, pokračuje. Najprv ich v Španielsku zatkli, teraz však už na slobode a intenzívne komunikujú z pražským protónovým centrom. Tam by vraj ich synovi Ashayovi vedeli pomôcť.

"Boli sme označení ako únoscovia, ktorí ohrozujú život syna," hovorí otec Ashyaa Brett. To bolo pred pár dňami, príbeh Kingovcov obletel doslova celý svet. Anglický chlapec Ashya má ťažkú rakovinu mozgu. Po operácii mu vo Veľkej Británii nedávali veľké šance, vraj sa nedá nič viac robiť. Rodičia ale vyhľadali možnosť, ktorá by Ashyaovi mohla pomôcť v Českej republike.

Chceli ho liečiť v protónovom centre v Prahe. "Kontaktovali nás, tento druh rakoviny je u nás liečiteľný," tvrdí hovorkyňa protónového centra Iva Taťounová.

Sú pod tlakom

Anglickí lekári ale odmietli rodičom Ashya k liečeniu vydať, a tak si ho z nemocnice proste vzali sami, odišli do Španielska, kde majú letné sídlo a tam boli zatknutí a prevezení do väzenia. "Boli násilne oddelení od ich dieťaťa, ktoré nevie, čo sa deje. Sú pod obrovským tlakom," myslí si právnik Juan Isidro Fernandez.

Rodičov v noci prepustili, obvinenia boli stiahnuté. "Teším sa za nášho syna, musím ho vidieť, na ničom inom nezáleží," povedal otec. Rodina teraz každých niekoľko minút komunikuje s protonovým centrom v Prahe, tam ale tvrdia, bez zdravotnej dokumentácie, ktorú v Anglicku lekári odmietli vydať, Ashaye k liečeniu nepríjmeme, je to príliš veľké riziko.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy