Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Britská polícia neriešila stovky únosov a znásilnení
Zdielať na

Britská polícia neriešila stovky únosov a znásilnení

ROTHERHAM / Veľká Británia rieši obrovské zlyhanie polície. Podľa aktuálnej správy v meste Rotherham za ostatných šestnásť rokov brutálne sexuálne zneužili najmenej tisícštyristo detí. Mesto na severe krajiny vlani spustilo vyšetrovanie, ktoré viedlo k odstúpeniu starostu.

V čele obvinených zo sexuálnych deliktov sú najmä pakistanskí prisťahovalci. Tí sa zameriavali na maloleté dievčatá, ktoré unášali pod hrozbou zbrane, bili, mučili a brutálne znásilňovali.

Správu, ktorá kruté svedectvá zachytáva napísala bývalá vedúca sociálna poradkyňa škótskej vlády Alexis Jay, ktorú o vypracovanie požiadalo vedenie mesta.

Opakované znásilnenie

"Je ťažké opísať povahu znásilnení, ktorými si obete prešli. Mnohé boli znásilňované opakovane viacerými páchateľmi. Tí dievčatá prevážali do iných miest v severnom Anglicku. Potom ako ich uniesli ich bili a zneužívali. Mnohým sa vyhrážali, že ak niečo prezradia, neminie ich trest," hovorí autorka správy.

Prvé náznaky zneužívania sa objavili v rokoch 2002 a 2006, kedy rovnaké prípady zdokumentovali tri policajné správy. Riešenie situácie bolo zo strany polície laxné. Strážcovia poriadku údajne správy zmietli zo stola, pretože čísla v nich uvedené sa im zdali prehnané. "Prvé prípady boli ignorované, nemali žiadnu prioritu," uviedla autorka rozsiahlej správy Alexis Jay.

"V prvom rade by sme sa chceli hlboko ospravedlniť obetiam a ich rodinám. Na základe správy urobíme všetko, aby vinníci boli predvedení pred spravodlivosť," hovorí šéf mestskej rady v Rotherhame Martin Kimber.

Roky v strachu

Zneužité dievčatá žili v strachu celé roky. "Násilníci niektoré z nich poliali benzínom a hrozili im upálením ak čokoľvek prezradia. Niektoré so zbraňami pri hlavách nútili pozerať sa na brutálne znásilňovanie iných dievčat s tým, že to isté ich čaká, ak čokoľvek prezradia," dodáva Jay.

Polícia údajne čelila obvineniam z rasizmu v prípadoch, keď sa podobné delikty týkali obyvateľov ázijského pôvodu. Rozsiahlu kauzu teraz čaká masívne vyšetrovanie a pátranie po všetkých podozrivých.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy