Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ashya (5) je už v Prahe, budú mu liečiť rakovinu
Zdielať na

Ashya (5) je už v Prahe, budú mu liečiť rakovinu

PRAHA / Päťčočný Brit Ashya King bol zo Španielska prevezený do Fakultnej nemocnice Motol, kde bude hospitalizovaný počas protónovej liečby svojho mozgového nádoru.

Prišiel v doprovode rodičov a advokáta, zistila na mieste redakcia ČTK. Zhruba hodinu po poludní na Letisku Václava Havla pristálo lietadlo, ktoré chlapca prepravilo zo Španielska. Do Motola chlapca previezla sanitka.

Denné ožarovanie

Chorý chlapec cestu zvládol dobre, povedala hovorkyňa protónového centra Iva Taťounová. Chlapcov otec Brett uviedol, že je rád, že sú konečne v Česku. Počas popoludnia otec absolvuje prehliadku protónového centra, kde bude zoznámený s podrobnosťami o priebehu liečby a predstavený zdravotníckemu tímu.

Lekárske konzílium motolskej nemocnice ráno vyhodnotilo, že plánovaná liečba malého Brita v Prahe by bola možná. Novinárom to povedal prednosta kliniky detskej hematológie a onkológie Jan Starý.

Svedkovia Jehovovi

V ďalších dňoch chlapec podstúpi vyšetrenie, ktoré majú vylúčiť, že nádor po operácii znovu rastie či sa šíri ďalej. Ožarovania s miernou podporou chemoterapie začne na budúci týždeň. Naplánovaných je zatiaľ 30 ožarení, päť dní v týždni po jednom ožarovaní denne. Pacient bude prevezený k zákroku do protónového centra sanitkou za doprovodu tamojšieho lekára, na ožarovanie bude uspatý. Po prebudení bude odvezený v doprovode lekára spät do Motola.

Zostane na jednotke intenzívnej starostlivosti, rodičia s ním môžu byť vždy v priebehu dňa. Časom mohol byť premiestnený na bežnú izbu.

Zhubný nádor mozgu, ktorý Ashya má, je vždy liečený operáciou, radioterapiou a chemoterapiou. Štandardom je liečba fotony.

Rodičia malého pacienta sú Svedkovia Jehovovi a odmietajú krvné transfúzie, čo budú musieť lekári zohľadniť. Rodičia by mali ešte dnes podpísať informovaný súhlas, kde bude uvedená aj varianta transfúzie.

Zrýchlený režim

Riaditeľ Fakultnej nemocnice Motol Miloslav Ludvík doplnil, že situácia je "neštandardná", všetko sa deje v zrýchlenom režime. Nebolo teda doteraz vyriešené financovanie liečby. "Najdôležitejší je záujem dieťaťa, preto zatiaľ finančné otázky neriešime."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy