Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osemdesiat percent ovocia obsahuje pesticídy, potvrdili potravinári
Zdielať na

Osemdesiat percent ovocia obsahuje pesticídy, potvrdili potravinári

BRATISLAVA / Takmer každý kus ovocia a zeleniny, ktorý je vystavený na pultoch v predajniach, je pozitívny na pesticídy. Neraz aj ten, ktorý je označovaný ako bio.

Pesticídy zabíjajú nielen škodcov, ale aj ľudský organizmus. "Alergie, porušenia imunitného systému, mnohé masy majú rakovinotvorný účinok," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Na Slovensku je povolených 233 druhov pesticídov a ich obsah v zelenine a ovocí nesmie prekročiť stanovené normy.

"V 58 percentách bola potvrdená prítomnosť jedného druhu pesticídu. V dvesto ďalších vzorkách aj viac druhov," dodal Bíreš.

Banány a citrusy

Potravinári varujú najmä pred ovocím dovezeným zo zahraničia. Problémom sú banány a citrusové plody. Povolený obsah pesticídov prekračujú pravidelne.

"Veľa vzoriek bolo u jahôd. Zo zeleniny tam je hlavne reďkovka a koreňová zelenina, ktorá bola privezená z Poľska a Maďarska," uviedol Bíreš.

Bio podvody

Ovocie plné pesticídov tvorí až osemdesiat percent. Výnimkou nie je ani to s označením bio. Štatistiky Európskej únie dokazujú, že falšovanie biopotravín je v móde. "Je vždy na druhom alebo treťom mieste," dodáva Bíreš.

Produkty, pri ktorých sa zistí zvýšený obsah nebezpečných látok, z pultov stiahnu. Pestovateľ naviac dostane vysokú pokutu a zákaz ďalšej produkcie.

Kombinácia pesticídov

Aj napriek všetkým opatreniam, ľudské telo bude pesticídy prijímať. "Nachádzajú sa vo vode, vo vzduchu, v látkach, v obaloch," tvrdí odborníčka na zdravú výživu Katarína Skybová. Jedinou ochranou je podľa Skybovej potraviny kombinovať, aby sme kombinovali aj druhy pesticídov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy