Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Antibiotikami dopujú aj zdravé zvieratá, tvrdí chovateľ
Zdielať na

Antibiotikami dopujú aj zdravé zvieratá, tvrdí chovateľ

BRATISLAVA / Dodávatelia mäsa z Česka a Slovenska podľa chovateľa Igora Moravčíka nepoužívajú antibiotiká iba v prípade, keď je zviera choré. Kontroly zatiaľ nič neodhalili. Sú ale zriedkavé, nie sú na ne totiž peniaze.

Igor Moravčík pracoval vo veľkochove. Tvrdí, že antibiotiká sa nepoužívajú len v prípade, ak zviera ochorie. "Zvieratá sú odmalička na antibiotikách. Lieky sa vysadia len pár dní pred porážkou," hovorí.

V stiesnených podmienkach, kde mnohé zvieratá žijú, sa choroby šíria ľahko a rýchlo. Chovatelia nechcú nič riskovať, a preto podľa Moravčíka nasadzujú antibiotiká aj zdravým zvieratám. "Najhoršie sú na tom malé odstavčatá, ktoré sa používajú na grilovanie. To sú, na základe mojich skúseností, len antibiotiká" tvrdí.

Kuracie, bravčové či hovädzie, ale ani iné mäso, ktoré je už na pultoch v predajni a smeruje do nášho košíka, nesmie obsahovať žiadne antibiotiká a ani hormóny.

Chovateľovi by hrozila mastná pokuta. Aj to chovatelia vedia vyriešiť. Pár dní pred porážkou podľa Moravčíka lieky vysadia.

"Tie lieky majú istú dobu, kým sa z tela vyplavia, aby sa na nič neprišlo," pokračuje.

Dostatočné kontroly?

Hoci kŕmenie zvierat antibiotikami je v Európskej únii zakázané od roku 2006 a lieky sa smú použivať iba pri liečení, spotreba viacerých druhov antibiotík určených pre zvieratá u nás každým rokom rastie.

Potvrdila to aj riaditeľka Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv Judita Hederová. "Spotreba vzrástla oproti rokom 2011 a 2012. Najvyššia bola v roku 2013 spotreba tetracyklínov - okolo 4,82 tony. aj u pleromotolínov bola spotreba zvýšená - okolo 2,3 tony," informovala.

Len v laboratóriu v Dolnom Kubíne sa dajú zistiť zbytkové antibiotiká v mäse, mlieku, vo vajciach a v mede. "Zanalyzujeme vzorku, ktorá príde do nášho laboratória," potvrdzuje vedúci odboru chémie Veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne Róbert Germuška. 

Za posledný rok v tomto Ústave mali na rozbor iba desať vzoriek mäsa zo slovenských chovov, všetky boli vyhovujúce. Na častejšie kontroly u nás nie sú peniaze.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy