Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ktorý párok je lepší? Medzi spracovateľmi mäsa zúri vojna
Zdielať na

Ktorý párok je lepší? Medzi spracovateľmi mäsa zúri vojna

BRATISLAVA / Medzi spracovateľmi hydinového a červeného mäsa zúri vojna. Zákopmi sú pulty slovenských obchodov a my, bežní nakupujúci, sme pešiakmi tejto vojny.

Ak čítate etikety pozorne, určite ste sa už stretli s výrazom mechanicky separované mäso. Je to spôsob, ako strojom oddeliť drobné kusy mäsa od kostí hydiny.

To sa môže robiť dvoma spôsobmi, nízkym tlakom, ako to robia spracovatelia hydiny na Slovensku, alebo vysokým tlakom.

Vtedy sa do konečného výrobku dostáva aj väčšie množstvo rozdrobených kostí. Z takejto suroviny vraj vyrábajú párky najmä mäsiari - nehydinári.

U hydinárov je surovina čisté mäso, u spracovateľov červeného mäsa je to pasta z mäsa a kostí.

Rozdiely v kvalite?

Spracovatelia červeného mäsa ponúkajú široký sortiment mäsových produktov, vrátane hydinových výrobkov, pričom pri výrobe sa používajú len kvalitné suroviny od overených a spoľahlivých dodávateľov.

Zdá sa, že medzi hydinármi a takzvanými červenomäsiarmi zúri vojna, Aj keď nie otvorená. "Nie, nie, určite to neberieme ako vojnu, chceli sme poukázať na rozdiely," vysvetľuje riaditeľ únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Hrozba vtáčej chrípky

Hydinári hovorili aj o tom, že prípady vtáčej chrípky v západnej Európe zatiaľ neohrozujú produkciu vajec na Slovensku. Pripomenuli aktuálny prípad problémovej hydiny zo zahraničia.

"Hydinové mäso, ktoré obsahovalo antibiotikum Doxicyklín, tentokrát to boli mrazené kačacie stehná z Maďarska," potvrdil Molnár.

Súvisiace články