Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovenskí hydinári kupujú kurčatá v zahraničí, prebaľujú ich ako naše
Zdielať na

Slovenskí hydinári kupujú kurčatá v zahraničí, prebaľujú ich ako naše

BRATISLAVA / Slepačiu polievku so žltými okami, akú varili naše babičky, si už neuvaríte, hydinári poznajú viac príčin.

"Navrhujeme, aby neustály veterinárny dozor nebol len pri spracovateľoch mäsa, ale aj u tých, ktorí mäso rozrábajú a predávajú," hovorí Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska.

V súčasnosti máme na Slovensku troch výrobcov hydiny. Ďalších 42 prevádzok  hydinové mäso rozrába či delí na menšie časti. To znamená, že stehná či prsia ponúka ďalej na predaj. Kým ale u výrobcov hydiny je veterinárny dozor nepretržitý, u  tých, ktorí tiež mäso spracúvajú, len občas.

Pokuty

"Najväčšie riziko je pri zabíjaní, preto je tam nepretržitý veterinárny dozor. Ale naozaj máme nadbytok hydiny a veľakrát sa u tých prerábkárov vyskytuje aj mäso nekvalitné a zdravotne nevhodné," informuje riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Veterinári im udeľujú pokuty a následne sú na tých miestach kontroly častejšie. Kontrolovať ale úplne všetkých vraj nestíhajú. "My nemáme na to kapacity. Robíme mesačne, čo sa potravinárstva týka, 5 000 kontrol," pokračuje Bíreš.

Rozdiel v strave

Aj preto si na kvalitnej slepačej polievke dnes už tak ľahko nepochutíme. Príčinou je strava. Sliepky, ktoré chovajú v hydinárni dostávajú špeciálne krmivá, ktoré sú pre ne vyrobené.

Sliepky z voľného výbehu majú pestrejší jedálniček. "Dávame im šalátové listy, kalerábové listy, chleba, tiež obilniny so šrotom," vymenovávajú obyvatelia dedín.

"Hydina na tom vidieku bola chovaná dlhší čas, má inú genetiku, iný predpoklad ku chovu a takisto má iný spôsob výkrmu," dodáva Molnár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy