Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pozor na hydinu a vajíčka, kričia aktivisti za humánnejší chov sliepok
Zdielať na

Pozor na hydinu a vajíčka, kričia aktivisti za humánnejší chov sliepok

BRATISLAVA / V Európe žije v otrasných podmienkach ešte stále vyše dvesto miliónov sliepok. Ich životným priestorom je klietka o veľkosti listu kancelárskeho papiera.

"Výrazný je rozdiel v chuti. Preto si ľudia vyberajú mäso a vajcia z kurčiat z voľného výbehu pred produktami od sliepok z klietok," konštatuje Tamsin French, dcéra farmára z Veľkej Británie.

Aktivistky zo Spojeného kráľovstva sa preto rozhodli ľuďom otvoriť oči a prejsť za tridsaťdeväť dní dvadsať hlavných miest v Európe.

"Dcéra farmára z Veľkej Británie sa obliekla do kostýmu kurčaťa, lebo o tom je celá kampaň. Ak poznáte označenie vajec, tak presne to isté žiadate pri mäse," dodáva Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Štyri kategórie

"Vajíčka sú naozaj označené podľa spôsobu nosníc. Sú takzvané štyri kategórie, najlepšia začína nulou," vysvetľuje Jozef Bíreš, riditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky.

Nulou sú označované bio vajíčka. Za nimi sú vajcia z chovu na voľnom výbehu. Dvojkou sú označené tie z podstielkového chovu, ktoré majú aspoň bydlo a piesok.

Číslom tri sú označené tie najhoršie vajíčka. "To sú najčastejšie predávané v klietkach," konštatuje Bíreš.

Cenový rozdiel

Rozdiel nie je len v cene. V niektorých potravinách sa tie najlepšie ani nenachádzajú.

"Bežné vajce stojí rádovo pätnásť centov. Bio vajíčko začína pri tridsiatich piatich centoch," ozrejmuje Pavol Jurík, chovateľ z Piešťaň.

Spotrebiteľ si čoskoro bude môcť vybrať i to, či si kúpi kuracie stehná z voľného chovu alebo z klietky."Označovanie mäsa je zatiaľ na dobrovoľnej báze," konštatuje Bíreš.

Niektorí z výrobcov tovary označujú už teraz. "Odporúčam preferovať produkty od zvierat, ktoré chovajú ekologicky," uzatvára Bíreš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy