Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Deflácia na Slovensku, pripravte sa na zlacňovanie
Zdielať na

Deflácia na Slovensku, pripravte sa na zlacňovanie

BRATISLAVA / V uplynulých týždňoch sa na Slovensko vrátila deflácia. Zníženie cien sa odrazilo na zlacnení potravín, ktoré v priemere klesli o viac ako poldruha percenta. Ekonómovia však hlásia, že nemusí ísť o konečný jav a treba sa pripraviť na ďalšie zlacňovanie. Ako to však väčšinou v takýchto prípadoch býva, po hodoch zvykne prísť bolenie brucha.

Júnové zlacnenie sa najviac prejavilo na cenách uhoriek, paradajok, oleja, ale aj čokolády. Naopak, chlieb, ovocie a mäso zdraželi. Na ceny potravín sme my Slováci azda najháklivejší a oveľa viac ako zlacňovanie, si vždy všimneme opačný jav.

Napriek tomu, že celá Európa bojuje za to, aby sa inflácia vyšplhala k dvom percentám, stále sa jej tento cieľ nedarí dosiahnuť. Pokles cien potravín totiž nemusí byť konečný.

Hodnota dlhu

"Ten aktuálny pokles tovarov by mal podľa našich odhadov pokračovať minimálne po zvyšok tohto roka. Ceny budú stúpať a vďaka tej krátkodobo dobrej úrode najbližší rok, dva si môžeme relatívne užiť lacnejšie potraviny," povedal hlavný ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides.

Ekonómovia veria, že deflácia je v modernej ekonomike problém, pretože zvyšuje reálnu hodnotu dlhu a môže zhoršiť recesiu a viesť k deflačnej špirále.

Tým, že ceny potravín a energií sú nízke, ľuďom zostáva viac prostriedkov na nákup iných tovarov. Obchodníci napríklad s odevmi preto postupne zdražujú. Tento rok by sa však inflácia mala držať blízko nuly a o svedkami niečo rýchlejšieho zdražovania budeme zrejme až na budúci rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy