Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Francúzsko chce oslabiť euro
Zdielať na

Francúzsko chce oslabiť euro

Zdroj: ISIFA

BRUSEL/PARÍŽ / Francúzsky premiér Manuel Valls vyzval Európsku centrálnu banku, aby urobila kroky k oslabeniu nadhodnotenej spoločnej európskej meny. Chce, aby banka nakupovala na trhoch aktíva.

Vláda Francoisa Hollanda sa opakovane sťažovala na silu eura pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Francúzsko vyzývalo ECB a vlády, aby v menovej oblasti podnikli kroky podporujúce hospodársky rast.

"Euro je nadhodnotené a to je zlé pre náš priemysel a rast," uviedol Valls. Zároveň privítal opatrenia, ku ktorým v júni ECB pristúpila, aby odvrátila hrozbu deflácie.

"Je to silný signál, moja predstava ale je, že centrálna banka by mohla zájsť ďalej, čo zahŕňa aj nákupy aktív na trhoch," dodal. Monetárna politika sa podľa neho nemôže uskutočňovať len prostredníctvom pohybov úrokovej sadzby.

Poskytovanie pôžičiek

Člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny označil v júni rozhovory o kvantitatívnom uvoľňovaní za umelé diskusie. Analytici vo svojom prieskume poukazujú na to, že existuje šanca jedna ku trom, že ECB k programu kvantitatívneho uvoľňovania pristúpi počas nasledujúcich dvanástich mesiacov.

V júni ECB rozhodla o tom, že ponúkne bankám cielené dlhodobé úvery s cieľom presvedčiť ich, aby poskytovali pôžičky. Banka sa okrem toho pripravuje na to, že v budúcnosti bude nakupovať cenné papiere založené na aktívach a rozhodla, že preruší sterilizáciu svojich doterajších nákupov dlhopisov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy