Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pri prekročení hranice EÚ treba ohlásiť už 10 000 eur
Zdielať na

Pri prekročení hranice EÚ treba ohlásiť už 10 000 eur

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Ľudia, ktorí vstupujú na územie Európskej únie alebo ho opúšťajú s hotovosťou 10 tisíc eur, prípadne vyššou, musia túto skutočnosť ohlásiť.

Opatrenie je súčasťou úsilia Bruselu v boji proti praniu špinavých peňazí, terorizmu a kriminalite. Ide tiež o snahu o posilnenie bezpečnosti.

Colný úrad

"Povinnosť nahlásiť hotovosť má každý, kto prichádza či opúšťa hranice únie, a to nielen cez hraničný priechod, ale napríklad aj na medzinárodnom letisku," priblížila. Oznámiť treba aj to, ak má cestovateľ pri sebe túto sumu v inej mene alebo v ľahko zameniteľných aktívach ako napríklad v dlhopisoch, akciách či cestovných šekoch.

Vyhlásenie o hotovosti sa vypĺňa a predkladá na colnom úrade alebo inom príslušnom orgáne, ktorým v iných členských štátoch EÚ môže podľa ich národnej legislatívy byť aj iný orgán ako colný úrad, alebo na hraničnom priechode.

Trestné stíhanie

"Vyhlásením o hotovosti chce Brusel predchádzať pohybu nelegálnych peňazí, praniu špinavých peňazí, ale taktiež financovaniu terorizmu," poznamenala Macíková

Ak občan vyhlásenie o hotovosti nevyplní alebo predloží falošné údaje, hotovosť mu môže byť zadržaná alebo zhabaná. Taktiež môže byť vystavený hrozbe trestného stíhania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy