Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Blýska sa nám na lepšie časy. Tu je dôvod...
Zdielať na

Blýska sa nám na lepšie časy. Tu je dôvod...

BRATISLAVA / Národná banka Slovenska zverejnila svoje najnovšie predpovede. Ekonomika sa otáča, investície rastú, nezamestnanosť klesá. Nové pracovné miesta by mali tento rok konečne pribúdať a mierne by mohli rásť aj platy. Dobré správy však majú svoje otázniky.

Citeľný rast pracovných miest

Národná banka Slovenska zverejnila svoje najnovšie predpovede. Ekonomika sa otáča, investície rastú, nezamestnanosť klesá. NBS odhaduje rast ekomomiky na skoro 2,5%. "V tomto roku by mohlo vzniknúť až 16-tisíc pracovných miest," priniesol pozitívne správy viceguvernér NBS Ján Tóth.

"Rast reálnych miest je veľmi nízky, ale mal by byť v tomto roku citeľný," povedal analytik Tatra Banky Juraj Valachy. Pozitívne správy majú ale háčik - ukrajinská kríza a ekonomika Číny. Nikto netuší, ako sa vyvinú prípadné sankcie Európskej únie voči Rusku, alebo čo sa udeje s čínskou ekonomikou, ktorá ťahá globálne hospodárstvo.

Pokles tržieb, miezd aj cien

Z Nemecka od nášho najdôležitejšieho partnera prichádzajú pozitívne správy. "Sme naďalej optimisti, očakávame silný rast nemeckej ekonomiky v tomto aj budúcom roku," potvrdil zástupca nemeckého inštitútu Klaus Wohlrabe.

NBS sa venovala aj opaku hrozbe zdražovania, teda deflácii. V prvej polovici roka sa očakáva pretrvávanie stagnácie cien. "Tento jav so sebou prináša isté riziko. Klesajú ceny, klesajú tržby, zisky, tým pádom aj mzdy a to podporuje ďalší pokles cien," vysvetlil viceguvernér Tóth. Ekonómovia sa ale hrozbe zvanej deflačná špirála zatiaľ neobávajú.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy