Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kríza-nekríza, miliardárom ide karta
Zdielať na

Kríza-nekríza, miliardárom ide karta

BRATISLAVA / Bohatstvo sveta leží v rukách pomerne malej skupiny ľudí. Sú to dolároví miliardári a ich majetok veselo prevyšuje ekonomiky štátov. Aj keby mal človek pocit, že sa im vďaka kríze pohoršilo, opak je pravdou. A kým mnohí nevedia ako vyžiť, istá skupina ľudí nevie, čo s peniazmi.

111 ultraboháčov

"Majetok dolárových miliardárov je taký veľký, že prevyšuje HDP každej krajiny, s výnimkou USA a Číny, pričom Slovenska až 70-krát," tvrdí analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Medzi boháčmi je aj 111 ultraboháčov, ktorých majetok presahuje 10 miliárd a piati z nich majú  dokonca viac ako 50, medzi nimi Bill Gates, alebo Warren Buffet. O najviac miliardárov by ste zakopli v New Yorku, potom v Hongkongu, či v Moskve, no a z kontinentov je ich najviac v Európe.

Na Slovensku takého nemáme

"Avšak najväčší majetok majú v Amerike. Čo sa týka rastu majetku, tak najviac rastie majetok dolárových miliardárov v Ázii," dodáva Pánis. Na Slovensku by ste ich hľadali márne, dolárového miliardára nemáme, Česi piatich. Napriek krízovým časom, ultraboháčom minulý rok prial.

"Bol jeden z najlepších, čo sa týka akciových titulov, akciových indexov, ani tento rok nevyzerá, žeby táto bublina praskla," tvrdí analytik Saxobank Praha Karol Piovarcsy.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy