Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kríza pomáha umeniu! Na dračku idú obrazy, sochy i šperky
Zdielať na

Kríza pomáha umeniu! Na dračku idú obrazy, sochy i šperky

BRATISLAVA / Hoci kríza siahla mnohým Slovákom na úspory aj výplaty, pomerne malá časť ľudí na nej profituje. Dokonca platí nepísané pravidlo, že čím je horšie, tým lepšie biznis vynáša. Platí to o obchodoch s umením. Ako to už ale býva zvykom, hocikto si na túto "investičnú tutovku" siahnuť nemôže.

Čím je umenie staršie, tým lepšie

Bohatí ľudia umeniu v ťažkých časoch veria a radi doňho investujú. Ako vo svete, tak aj na Slovensku. "Kríza nám veľmi pomohla. Posledné dva roky boli najúspešnejšie v histórii, čo znamená, že sa kupujú drahé obrazy za veľa peňazí," hovorí odborník na staré a maďarské umenie SOGA Július Barczi.

Umenie je niečo, čo nevytvorí hocikto. Aj preto má svoju jedinečnú hodnotu. A čím je staršie, tým lepšie. Minulý týždeň sa v Paríži objavilo na dražbe dielo zo skoršej tvorby majstra Gogha, ktoré je naozaj výnimočné.

"V roku 1968 sa maľba objavila na dražbe v Londýne. Odvtedy sme stratili jej stopu až doteraz," tvrdí odborníčka na moderné umenie Cecile Ritzenthaler. 

Dobre obišiel aj ten, čo predal Warholovu pomerne depresívnu búračku. V Londýne ju vydražili za neuveriteľných 105 miliónov dolárov. Aukčné siene sa zaplňujú tak, že v Prahe museli dokonca pridávať stoličky. Na dračku idú i exteriérové i interiérové sochy, šperky, klenoty či sklárske výrobky.

Záujem je aj o akcie aukčných siení

Záujem nie je pritom len o samotné umenie, ale aj o akcie aukčných siení."Môžete si kúpiť napríklad akcie spoločnosti Sotherbies, ktorá je kótovaná na newyorskej burze a tá jej cena je blízko historických maxím," vraví analytik SAXO BANK Radim Dohnal. 

Rizikom môže byť, že ľudia, ktorí momentálne umenie vlastnia, prídu o iné zdroje príjmov a budú musieť diela potom vypredávať. Mohlo by na cene potom klesnúť. To sa ale zatiaľ nedeje.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy