Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nič si nevážime! Vandali zničili Warholove umenie
Zdielať na

Nič si nevážime! Vandali zničili Warholove umenie

MEDZILABORCE / Medzilaborce alebo "Warhol City" ako sa mestu zvykne hovoriť, sú známe najmä tým, že žijú umením kráľa pop-artu. Avšak ani tam nie je núdza o vandalov. Tentokrát si na mušku zobrali práve majetok mesta v štýle tvorby Andyho Warhola.

Zo zástavky toaleta

V Medzilaborciach sa nachádza autobusová zastávka štýle Warholovej Campbellovej polievky. A práve na nej sa vandali poriadne vyšantili. V skutku originálnu zastávku delikventi vôbec nešetrili.

Nie je na nej miesto, ktoré by nebolo posprejované. Stala sa aj priestorom pre vylepovanie plagátov či dokonca sociálnym zariadením. "Tou technikou sprejov zničili tú zastávku, takže je to trochu smutné aj pre tých prichádzajúcich turistov," hovori riaditeľka Múzea moderného umenia Andyho Warhola Valika Maďarová.

Aj keď zastávka ešte stále stojí, miestni do vnútra nechodia. Podľa ich slov sa im to hnusí  a preto radšej na autobus čakajú vonku. "Pozrite sa, oni tu majú WC a nie zastávku. Tam je to vnútri WC, špina," hovorí obyvateľka Medzilaboriec.

Vandali ničia všetko

Zastávka nie je jediným objektom, pod ktorý sa vandali podpísali. Socha Andyho Warhola vo fontáne rovnako nie je v najlepšom stave a v minulosti to niekoľkokrát poriadne schytala. "Ten dáždnik bol dosť aktuálny, často sa opravoval. Bolo to smutné aj pre toho autora," hovorí riaditeľka múzea.

Keďže v uliciach chýba mestská polícia a radnica na jej zriadenie peniaze nemá, prácu polície preto čiastočne nahrádza kamerový systém. "Rozšírili sme ho teraz o tri kamery. Dve sú na takých kritických miestach," tvrdí primátor Medzilaboriec Ivan Solej. Ako bude mesto pomocou kamier účinne bojovať proti vandalom, ukáže až čas.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy