Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Svitá na lepšie časy! Viac pracovných miest a plné peňaženky
Zdielať na

Svitá na lepšie časy! Viac pracovných miest a plné peňaženky

BRATISLAVA / Našu ekonomiku čakajú na budúci rok lepšie časy. Prejaví sa to na počte pracovných miest i na obsahu našej peňaženky. Aby sme ale neboli až takí optimisti - ešte radšej neoslavujme. Európa totiž potrebuje hĺbkovú reformu, ktorá by priniesla nový začiatok. Bez nej sa nedá vylúčiť ani scenár, že starý kontinent o niekoľko rokov zbankrotuje.

Oživuje sa ekonomika eurozóny

"Podľa môjho názoru to bude lepšie ako v tomto roku, najmä vďaka tomu, že sa oživuje ekonomika eurozóny," informuje ekonomický analytik Zdenko Štefanides. 

Vyzerá to tak, že na budúci rok si zhlboka vydýchneme. Naďalej však platí, že dobre nám už bolo. Netreba mať preto veľké oči, veď na Slovensku by malo naše hospodárstvo v lepšom prípade rásť vyše dvojpercentným tempom.

Viaceré druhy priemyslu

"Stále nebude dostatočný na to, aby na pracovnom trhu výraznejšie pribúdali nové miesta," myslí si analytik VÚB banky Andrej Arady. Aj preto sa bude miera nezamestnanosti pohybovať stále okolo 14 percent, čo nás radí k najhorším štátom v rámci Európskej únie. Pozitívny je aspoň fakt, že pozvoľna sa začína dariť viacerým druhom priemyslu.

"V závere tohto roka vidíme, že Slovensko nestojí iba na automobilovom priemysle, ale objavujú sa tu aj iné segmenty, ktoré dokážu ťahať rast. Vyhliadky sú také, že by ho mohli ťahať aj v budúcom roku," dodáva Arady.

Po opici naleje ďalší

Mnohých určite poteší, že pre nízku infláciu v obchodoch, ušetríme. "Výzvou pre Slovensko je však skutočnosť, že pre pomalý rast miezd, je v krajine nízka spotreba domácností," hovorí americký profesor ekonómie John Pickles.

Budúci rok bude kľúčový aj pre eurozónu, ktorá sa stále točí v bludnom kruhu s názvom dlhová kríza. Jednorazové stimuly neprinášajú efekt a riešenie problémov je v nedohľadne. Európska ekonomika žiaľ v súčasnosti pripomína notorického alkoholika, ktorý sa chce vyliečiť tým, že po opici si dá ďalšieho panáka.

Téme sa venuje reportér Michal Rybanský. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy