Polojasno
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Platy štátnych zamestnancov stúpnu o 16 eur
Zdielať na

Platy štátnych zamestnancov stúpnu o 16 eur

BRATISLAVA / Platy zamestnancov v štátnej službe po troch rokoch porastú! Podľa premiéra vraj môžeme byť radi, že tu vlastne nemáme protesty. Na pôde Úradu vlády spolu so sociálnymi partnermi podpísali novú kolektívnu zmluvu na budúci rok.

Platy úradníkov sa u nás nezvyšovali už roky

Vyššie platy budú mať nielen klasickí štátni úradníci, ale aj hasiči, záchranári či policajti. Celkovo by si malo prilepšiť na Slovensku 350 000 ľudí. "Máme za sebou dva tri roky suchôt, ak sa to tak dá nazvať," myslí si minister financií Peter Kažimír.

Tieto suchoty však na Slovensku trvajú už roky. Naše platy patria k najhorším v Európe. Podľa premiéra môžeme byť dokonca radi, že tu nemáme masové protesty a odborárom sa podarilo udržať často napätú situáciu pod kontrolou.

"Snahou zástupcov zamestnancov bolo aj v predchádzajúcich rokoch dosiahnuť úpravu platov, žiaľ vývoj ekonomiky Slovenska i celkovo v Európe nám to neumožňoval," tvrdí Anton Szalay z Odborového zväzu zdravotníkov.

Štátnym zamestnancom ostávajú aj iné výhody

Navýšenie platov tak prichádza po štyroch rokoch. A štátnym zamestnancom ostávajú aj iné výhody. Týždeň dovolenky či odchodné navyše, príspevky do tretieho piliera alebo skrátený pracovný čas o pol hodiny denne.

"To zďaleka nie sú len úradníci. Tam sa jedná hlavne o sociálnych pracovníkov, sociálnych pracovníkov v detských domovoch, sociálnych pracovníkov v domovoch služieb, domovov dôchodcov. Ich platy sa pohybujú tesne nad minimálnou mzdou,"
hovorí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Tých klasických úradníkov ako ich všetci poznáme a ktorým sa budú zvyšovať platy je totiž len niečo okolo 37 000. Zvýšenie platov o 16 eur bude stáť nakoniec štátnu kasu 90 miliónov. Ministri tak hovoria o maxime, ktoré si mohli dovoliť. "V tejto situácii, keď viete, že bojujeme so znižovaním deficity, je to naozaj maximum," uzavrel Kažimír. 

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy