Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Platy budúci rok vraj porastú. Pozrite sa o koľko a kde...
Zdielať na

Platy budúci rok vraj porastú. Pozrite sa o koľko a kde...

BRATISLAVA / Platy sa budú zvyšovať! Netešte sa ale predčasne. Až taká veľká oslava to zase nebude. To vraj iba mzdy budú rásť rýchlejšie ako zdražovanie. Aj keď, na Slovensku nikdy neviete...

Môže to byť lepšie

"Pred rokom 2008 sme videli pomerne štedré nárasty platov na úrovni až 7 - 8 percent, keď udrela kríza, tak to padlo na úroveň 1 - 1,5 percenta," informuje Oldřich Vaňous z poradenskej spoločnosti PWC. Sme na tom ale lepšie ako po vypuknutí krízy.

"Sú tu minimálne signály, že to môže byť lepšie," pokračuje Miroslav Dravecký, projektový manažér platy.sk. Platy by priemerne mali narásť o tri percentá. "Bude to veľmi miernejšie ako inflácia, takže by mohlo prísť aj k veľmi miernemu nárastu reálnych miezd," dodáva hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Barta.

OČAKÁVANÝ RAST MIEZD

OdvetvieRast v %
Bankovníctvo2,3
Poisťovníctvo3,6
Finančné služby3,0
Informačné a kom. technológie3,6
Logistika a zasielateľstvo3,1
Obchod a distribúcia3,4
Rýchloobratkový tovar2,9
Energetika3,3
Automobilový priemysel3,6
Elektrotechnický priemysel3,3
Strojárenský priemysel3,7
Výroba3,4
Farmácia3,0

Jednotkou farmaceutický priemysel

Najviac, skoro o 4 percentá v strojárenstve, čo by reálne mohlo znamenať tridsať eur plus. V tomto sektore by sa to naozaj šiklo, zarába sa tam o 18 percent menej ako v ostatných. "Klasicky najlepšie je na tom farmaceutický priemysel, kde sú tie platy 24 percent nad celoslovenským priemerom," tvrdí Vaňous.

Najmenej by mali rásť naopak platy v energetike, či elektrotechnike. Extra neporastú ani v bankovníctve. Vo výške miezd už klasicky vedie Bratislava, prekvapil však východ, ktorý predbehol stredné Slovensko. Stále to bude ale o tom, či sa platy rozhodnú zdvihnúť šéfovia.

"Stále prevláda taký názor, že budme radi, že máme prácu, ktorá je stabilná a nebudeme momentálne vyskakovať pre vysoké platy," myslí si Dravecký.

REGIONÁLNE ROZDIELY VO VÝŠKE ODMEŇOVANIA

RegiónRozdiely v %
Bratislava100
Západné Slovensko82,2
Stredné Slovensko78,3
Východné Slovensko80,4

 

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy