Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ficovláda sa rozhodla, zníži rodinné prídavky!
Zdielať na

Ficovláda sa rozhodla, zníži rodinné prídavky!

BRATISLAVA / Rodinné prídavky budú nižšie - ale neľakajte sa. Ministerstvo ušetrí iba na tých rodinách, ktoré zarábajú veľa a veľa je podľa ich výpočtov 3 000 eur mesačne. Minister Richter je s návrhom spokojný. Hovorí o väčšej adresnosti prídavkov rodinám, ktoré sú na pomoc štátu odkázané.

Všetko brzdí UNITAS

Vláda plánuje znížiť rodinné prídavky pre tie rodiny, ktoré majú 4 deti a jej príjem by bol aspoň 3 000 eur. Ministerstvo práce tvrdí, že sa tak budú prídavky vyplácať tým rodinám, ktoré peniaze naozaj potrebujú a nie tým, ktoré sú na ne odkázané.

Celé to však zabrzdil nefungujúci systém UNITAS, na základe ktorého by sa dali zistiť relevantné údaje o reálnych príjmoch rodín. A tak rezort práce stále nevie presne určiť, ktorá rodina má aké príjmy.

Systém UNITAS znamená jednotný výber daní a odvodov. Fungovať by ale mal začať na budúci rok, a potom sa vraj rezort práce ihneď pozrie na to, ktorým rodinám by sa mohli prídavky znížiť.

Opozičník chce pridať

Zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa z terajších 230 eur mesačne na 266 eur mesačne navrhne v utorok v pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Zároveň navrhne zjednodušiť jeho poskytovanie.

"Ide o príspevok, ktorým štát prepláca rodičom detí do troch rokov náklady na starostlivosť o dieťa, ak ho majú v jasliach, súkromnej škôlke či u iného poskytovateľa, ktorému treba za služby zaplatiť. Je preplácaný z Európskeho sociálneho fondu. Súčasná suma 230 eur bola zavedená od 1. januára 2011. Spotrebiteľské ceny v oblasti vzdelávanie vzrástli od decembra 2010 do augusta 2013 spolu o 15,7 percenta, čo by zodpovedalo zvýšeniu na približne 266 eur," vysvetlil Beblavý.   

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy