Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
23 eur na mesiac? Realita pre ženu a jej postihnuté dieťa!
Zdielať na

23 eur na mesiac? Realita pre ženu a jej postihnuté dieťa!

MALACKY / Vedeli by ste mesačne vyžiť zo sumy 23 eur? Toľko dostáva istá žena s ťažko zdravotne postihnutým dieťaťom. Celý rok si neúspešne vybavovala opatrovateľký príspevok. Povedali jej, že ho nepotrebuje, lebo žije v krízovom centre. Nikto z úradníkov ale zrejme neskúmal, že v centre nemajú stravu zadarmo a preto si žena musí zarábať peniaze na ulici.

Bývajú v krízovom centre

Božena Milenkovská z Malaciek sa dennodenne stará o svojho zdravotne ťažko postihnutého syna, nemá však nárok na opatrovateľský príspevok. "Ja sa nechcem obohatiť, ja to chcem pre maličkého, ja nechcem kupovať zlato, šperky," vysvetľuje pani Milenkovská.

Príspevok jej nedali  s odôvodnením, že býva v krízovom centre. "Každý mesiac čo tu bývam, musím s maličkým platiť 52 eur, aby sme sa mali kde okúpať," dodáva zúfalá mamička.

Dieťa má veľa zdravotných problémov

"Naše zariadenie núdzového bývania, poskytuje našim klientkam ubytovanie, neposkytuje však stavu. Oni  si musia zabezpečovať sami," povedala sociálna pracovníčka Erika Ganajová.

Mamička si však nevie si vysvetliť prečo je to tak. "Prišlo mi vyjadrenie, že malý má nárok, ale nemá nárok nakoľko žijem tu," pokračuje mamička. Podľa jej slov, dieťa trpí detskou mozgovou obrnou, má epileptické záchvaty, nepočuje, slabo vidí, nechodí, nesedí,  stále iba leží. Hovorí, že je to nespravodlivé, že má žiť z 23 euro mesačne, čo sú prídavky.

Zarába si predajom časopisov

Je rada, že môže predávať časopisy. "Keby som nemala časopisy,  tak maličký nemá čo papať celý mesiac," dodáva pani Milenkovská. Nebola evidovaná na úrade práce  lebo vybavovala opatrovateľky príspevok. "Oni mi hovorili, keď vybavujem jedno, nemôžem vybavovať druhé, tak som čakala kým mi príde odpoveď," hovorí mamička postihnutého syna.

"Po ukončení poberanie rodičovského príspevku si klientka neuplatnila nárok na dávku v hmotnej núdzi," upresnila Mgr. Jana Lukáčová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR.


Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy