Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čaká nás 10 tvrdých rokov, tvrdí ekonóm ECB
Zdielať na

Čaká nás 10 tvrdých rokov, tvrdí ekonóm ECB

BRATISLAVA / "Najbližších 10 rokov bude ešte tvrdých." Vyhlásil to jeden z lídrov Európskej centrálnej banky. A keďže je ekonóm a nie politik, tak by sme mu mohli v podstate veriť. A možno by sme mohli veriť aj politikom, keby pravda najväčšie dlhy, nerobili občas oni sami.

Z knihy kníh, Biblie sme sa nepoučili. Jozef v nej varoval faraóna, že po siedmych tučných rokoch, príde sedem chudých a nech šetrí. Keď bolo dobre, nesporili sme a zlepšenie zatiaľ nikde, ale stále ho údajne máme na dosah. "Ekonomická aktivita v eurozóne by sa mala stabilizovať a zlepšovať v priebehu roka, aj keď pozvoľným tempom," tvrdí Mario Draghi, šéf Európskej centrálnej banky.

Tvrdé a ťažké adaptačné procesy

V ostrom rozpore s týmito vyhláseniami politikov a šéfa Európskej centrálnej banky prichádza nemecký ekonóm, jeden zo šéfov práve spomínanej ECB. "Európu čakajú najmenej ďalších desať rokov tvrdé a ťažké adaptačné procesy," hovorí Jörg Asmussen, člen predstavenstva ECB

To je ešte horšie, ako Jozefových biblických sedem rokov a to už si s krízou nevieme poradiť štyri. Jörg Asmussen ďalej tvrdí, že jediný rozumný kurz je držať sa šetrenia. V tomto sa konzervatívci zhodujú. "Všetci musíme robiť na čom sme sa dohodli. Len keď sa budeme toho držať vybudujeme solídne základy pre trvalý rast," hovorí Wolfgang Schäuble, nemecký minister financií. 

Európanom došla trpezlivosť

Snažiť sa hospodáriť tak, aby bolo možné to hospodárenie udržať aj do budúcnosti. To sa ale ľahko povie, ťažšie splní. Európanom, najmä v najpostihnutejších krajinách už dávno došla trpezlivosť. "Odkaz je jasný, nechceme akceptovať niečo tak neférové, ponižujúce a bolestivé v takom rozsahu," hovorí protestujúci Grék.

Politici pritom nemôžu, alebo nechcú toľko šetriť, veď by ich nikto pri takých sľuboch nezvolil. To však môže mať oveľa horšie dosahy a aby tak raz z desiatich rokov nebolo ešte viac.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy