Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Politikom končí zlatá éra, ukážu majetky. Možno...
Zdielať na

Politikom končí zlatá éra, ukážu majetky. Možno...

BRATISLAVA / Chceli by ste vedieť, koľko má na účte prezidentský kandidát, alebo kam smerujú vaše peniaze darované neziskovej organizácii? Máte šancu. Kým dosiaľ sme sa museli spoľahnúť na informácie z ich prostredia, po novom si na toky peňazí budeme môcť sami posvietiť. Dôvodom sú transparentné účty, ktoré by mali využívať najmä verejní činitelia.

Tlak na verejné inštitúcie a ich hospodárenie postupne silnie. Otvoriť si však takýto účet, to chce na Slovensku ešte stále dávku odvahy. "Nadácie, verejné zbierky, cirkev, samospráva, politické strany, kandidáti na verejné funkcie," hovorí Ivica Bachledová, riaditeľka Odboru verejný a neziskový sektor. 

"Tá spätná väzba je vyžadovaná veľmi často - ako sme prispeli, kam sme prispeli, malo to zmysel, akú to malo efektivitu," uviedol Jozef Mikloško, predseda občianskeho združenia. 

Transparentný účet ponúka len jedna banka

Nateraz ponúka tento produkt iba jedna banka. Výhodou sú nižšie náklady ako za vedenie bežného účtu. Podmienkou je však zverejnenie loga spoločnosti alebo mena fyzickej osoby. "Z môjho pohľadu je to dobrý začiatok na to, aby verejnosť ten priestor na verejnú kontrolu dostala," hovorí Bachledová.

Vďaka transparentným účtom budeme mať možnosť pozerať sa na prsty verejných činiteľov, prípadne im po nich aj klepnúť. Týmto spôsobom si bude každý môcť cez internet zobrať na mušku hospodárenie samospráv, či nadácií, ktoré spravujú stovky miliónov eur. "Aby bolo jasné kam prispel, odkiaľ má peniaze, čiže venujeme veľkú pozornosť tomu, aby sa ľuďom pomáhalo transparentne," hovorí Mikloško.

Využijú tieto účty naši politici?

Napriek tomu, že ide o peknú myšlienku, nemalo by ísť len osamotený výkrik do tmy. Prvoradá je načrieť do vlastného hrnca. "Tí, ktorí majú kontrolovať transparentnosť, sú často netransparentní, a odmietajú zverejňovať ich finančné toky," uviedol hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrássy.

Otázne je, či transparentné účty využijú aj naši politici. Prvú príležitosť budú mať už počas budúcoročných prezidentských volieb. V Českej republike sa tento spôsob kontroly osvedčil, aj keď treba priznať, že nie je dokonalý. "Ak máte transparentný účet, to neznamená, že ste čistý a transparentný. Môžete využívať iné účty v bankách a cez svojich rodinných príslušníkov, preto transparentnosť musí byť systémové riešenie," dodáva Andrassy.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy