Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Eurofondy po slovensky. Brusel varuje, zacvakáte si to sami!
Zdielať na

Eurofondy po slovensky. Brusel varuje, zacvakáte si to sami!

BRATISLAVA/BRUSEL / Kontrolóri Európskej únie vyjadrili vážne výhrady k tomu, ako Slovensko narába s peniazmi únie. Ich výroky spustili na našej strane klasický kolotoč, kto za to môže. Čo je v podstate jedno, zaplatíme to zrejme opäť my všetci.

Poriadok musí byť! To tvrdia audítori z Bruselu, ktorí si pri kritike Slovenska rozhodne nedávali servítku pred ústa za tendre na slovenských železniciach. "Politici na Slovensku, dlhodobo tunelujú štátny rozpočet a pripravujú nás občanov takýmto občanov o desiatky miliárd a my sa na to nečinne prizeráme," myslí si Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

Brusel sa nečinne prizerať nebude

Že to je tak, vidia aj v Bruseli, ale nečinne, ako ovečky, sa prizerať nebudú. "Nefunguje to tak, že Brusel nám odklepol peniaze a my si môžeme robiť, čo chceme," povedala Ingeborg Grässle z Európskej ľudovej strany. Bruselu prekáža najmä priebeh verejných súťaží, tentokrát boli na stole najmä tie ohľadom železníc. "Počet tých, ktorí by mohli dať zodpovedajúce ponuky je naozaj veľmi zúžený, môžeme hovoriť o diskriminácii účastníkov  trhu," uviedol Jens Gaier z Aliancie socialistov a demokratov.

Audítori však nešpecifikovali konkrétne projekty a presné sumy. "ŽSR nemajú žiadne oficiálne informácie ani bližšie informácie, o ktoré železničné tendre by malo ísť. ŽSR pri tendrovaní postupujú vždy v zmysle zákona o verejnom obstarávaní," tvrdí hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Euro poslovia si ale myslia opak a varujú, ak nepríde k náprava, veľmi rýchlo to pocítime. "Kým problémy nebudú doriešené, tak pozastavíme platby, druhou možnosťou je požiadať o vrátanie peňazí za pochybné projekty," uviedla dodáva Gaier. "Budú sanckie. Je to drahý špás, ako sa hovorí. Pôjde to potom z vášho rozpočtu," tvrdí Ingeborg Grässle z Európskej ľudovej strany.

V hre má byť 51 000 000 €

V hre má byť 51 miliónov eur pre dopravu. Ministerstvo dopravy však tvrdí, že europoslanci v tom majú guláš a že táto suma sa netýka operačného programu doprava, ale celkovo eurofondov. Úplne všetko v poriadku to ale ani s tou dopravou nebude. "Od februára sú zastavené platby v operačnom programe doprava," tvrdí hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. "Pre Slovensko je veľmi zlou vizitkou, že verejné obstarávania sú predmetom rozsiahlych a neustálych podozrení z korupcie, ktorú v konečnom dôsledku zaplatíme všetci," dodala Zuzana Wienk z Aliancie Fair Play.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy